Avokádový olej sa lisuje z mäsitej buničiny obklopujúcej avokádovú kôstku, čo z neho robí jeden z mála jedlých olejov, ktoré nie sú získavané zo semien. Táto buničina produkuje olej plný zdravých tukov, vrátane esenciálnych mastných kyselín a kyseliny olejovej.

Pôvod a nutričné hodnoty

Avokádo je ovocie zo stromu pôvodom zo západnej pologule od juhu Mexika po andské regióny. Avokádové ovocie má žltkastú alebo zelenkavú dužinu s maslovou konzistenciou a veľmi bohatou orechovou chuťou. Avokádo je bohaté na tiamín, vitamín A a riboflavín a v niektorých odrodách dužina obsahuje až 25% nenasýteného oleja.

Jedna lyžica avokádového oleja obsahuje približne 124 kalórií a 14 gramov tuku, čo je 21 percent odporúčaného denného príjmu tuku. Aj keď sa percento tuku môže zdať vysoké, 9,9 zo 14 gramov je mononenasýtený zdravý tuk a 1,9 gramu je polynenasýtený tuk (tiež zdravý tuk). Avokádo neobsahuje žiaden cholesterol ani transmastné oleje a je bohaté na vitamín E.

Kúpiť bio avokádový olej

5 Prínosov avokádového oleja pre zdravie

1. Znižuje krvný tlak

Avokádový olej je dobrou voľbou, ak hľadáte prírodné spôsoby, ako znížiť krvný tlak alebo udržať zdravý krvný tlak. Mononenasýtené tuky nachádzajúce sa v avokádovom oleji môžu mať priaznivý vplyv na krvný tlak a tým aj na vaše srdce.

Štúdia uverejnená v časopise The Journal of American Medical Association zistila, že pri nastavení zdravej výživy môže čiastočná náhrada uhľohydrátov buď bielkovinami alebo mononenasýtenými tukmi ďalej znižovať krvný tlak, zlepšovať hladiny lipidov a znižovať kardiovaskulárne riziko.

2. Zlepšuje príznaky artritídy

Artritída je ochorenie kĺbov, ktoré spôsobuje bolesti a opuchy kĺbov. Môže byť klasifikovaná ako reumatoidná artritída alebo osteoartritída. Reumatoidná artritída je spôsobená autoimunitnou dysfunkciou, pri ktorej biele krvinky ničia chrupavku. K osteoartritíde dochádza, keď sa chrupavka medzi kĺbmi opotrebuje a spôsobuje zápal a bolesť. Tento typ artritídy sa zvyčajne vyskytuje v kĺboch, ktoré používame najčastejšie, ako sú napríklad kolená, chrbtica a ruky.

Vo Francúzsku vznikol extrakt ASU (Avocado Soybean Unsaponifiables) vyrobený z kombinácie extraktov z avokáda a sójového oleja, ktorý získal status lieku na predpis pri liečbe osteoartritídy kolena a bedra. V Dánsku sa predáva ako potravinový doplnok pre svoje protizápalové účinky a svoju schopnosť stimulovať rast a opravy chrupavky.

3. Pomáha pri psoriáze a iných kožných problémoch

Psoriáza sa môže vyskytnúť v akomkoľvek veku, aj keď má tendenciu vzniknúť v období dospievania a vysokého veku. Psoriáza je častým kožným problémom, pri ktorom sa vytvárajú suché, hrubé a odumreté kožné bunky. Vyzerajú ako vyvýšené ružovo-červené oblasti pokryté striebornými šupinami a červenými okrajmi.

Avokádový olej sa ukázal ako dobre tolerovaná dlhodobá lokálna terapia psoriázy. Je vhodný pre pacientov s chronickou psoriázou s plakmi, pretože bežné liečby sú často spojené so značným rizikom nežiadúcich vedľajších účinkov.

4. Zníženie hladiny cholesterolu a rizika srdcových chorôb

Avokádový olej znižuje cholesterol, pretože má vysoký obsah mononenasýtených kyselín. Kyselina olejová môže pomôcť znížiť riziko srdcových chorôb zvýšením hladiny „dobrého cholesterolu“ a znížením „zlého cholesterolu“ v tele.

Existujú epidemiologické dôkazy o tom, že mononenasýtené mastné kyseliny v strave majú priaznivý vplyv na riziko srdcových chorôb. Dôkazy z kontrolovaných klinických štúdií ukázali, že mononenasýtené mastné kyseliny priaznivo ovplyvňujú množstvo rizikových faktorov pre srdcové ochorenia, vrátane hladín triglyceridov a cholesterolu, faktorov súvisiacich s citlivosťou na inzulín a tvorbou krvných zrazenín.

5. Zvyšuje absorpciu živín

Pridanie avokádového oleja do jedla zvyšuje absorpciu luteínu, alfa-karoténu a beta-karoténu. Karotenoidy sú zdraviu prospešné antioxidanty, ktoré sú rozpustné v tukoch. Poskytujú zdravotné výhody pre ľudské telo znížením rizika ochorenia, najmä niektorých druhov rakoviny a očí.

Ako nakupovať a používať avokádový olej

Či už kupujete avokádo na kozmetické alebo kulinárske účely, nezabudnite si kúpiť avokádový olej so stopercentnou čistotou. Akýkoľvek avokádový olej je iba tak dobrý ako avokádo, z ktorého je vyrobený.

Pri použití akéhokoľvek oleja na varenie je veľmi dôležité vziať do úvahy bod dymu (teplota, pri ktorej olej začne v panvici viditeľne dymiť). Dokonca aj zdravý olej, ako je olivový olej sa stane nezdravým, keď dosiahne bod dymu. Keď olej dosiahne svoj bod dymu, začnú sa vytvárať zlúčeniny, ktoré poškodzujú vaše zdravie. Štruktúra oleja sa začne rozkladať a živiny sa strácajú.

Pokiaľ ide o varenie s avokádovým olejom, má nerafinovaný avokádový olej stredný dymový bod, takže je vhodnejší na varenie pri nižšej teplote alebo do šalátov.

Avokádový olej je tiež vhodný na kozmetické ošetrenie pokožky a vlasov, kvôli svojim regeneračným a liečivým vlastnostiam. Pre tieto účely použite avokádový olej, ktorý je extra panenský, nerafinovaný a lisovaný za studena.

Avokádový olej je vhodnou voľbou pre ľudí s citlivou alebo problémovou pokožkou, ktorá si vyžaduje olej bohatý na vitamíny. Môžete ho použiť na zlepšenie suchej pokožky a odstránenie očného make-upu. Jednoducho naneste malé množstvo avokádového oleja na bavlnený tampón a odlíčte oči. Avokádový olej môžete tiež použiť na popraskané päty a suché kútiky pier.

Neotvorený avokádový olej má trvanlivosť približne 24 mesiacov, zatiaľ čo otvorený olej je najlepšie spotrebovať do šiestich mesiacov od otvorenia. Avokádový olej vždy skladujte na suchom a chladnom mieste mimo dosahu svetla a tepla.

Avokádový olej Saloos

Avokádový olej Zahir cosmetics

Avokádový olej Wolfberry

Možné vedľajšie účinky

Ak ste alergický na avokádo, vyhnite sa avokádovému oleju na vnútorné aj vonkajšie použitie. Ľudia s alergiou na latex môžu byť alergickí aj na avokádový olej. Latexová alergia súvisí s určitými potravinami, ako sú avokádo, banány, kivi a gaštany, pretože tieto potraviny obsahujú niektoré rovnaké alergény ako latex. Čiže ak ste alergický na latex, potom máte väčšiu šancu byť alergický na avokádový olej.

Pokiaľ ide o interakcie s inými liekmi, bolo hlásené, že avokádo znižuje účinnosť warfarínu. Warfarín je riedidlo na krv, ktoré sa používa na spomalenie zrážania krvi. Ak užívate akékoľvek riedidlá krvi, poraďte sa so svojím lekárom o vnútornom užívaní avokádového oleja.