Arašidový olej sa získava z rozdrvených plodov podzemnice olejnej. Je svetložltej farby, má charakteristickú vôňu arašidov a intenzívnu chuť. Arašidy zdravie upevňujú vďaka vysokému obsahu nenasýtených mastných tukov, bielkovín, a vďaka vitamínom a minerálnym látkam, ktoré obsahujú. Z vitamínov je to vitamín A, vitamíny skupiny B – B1, B2, B9 a vitamín D. Zo stopových prvkov obsahujú železo, zinok, vápnik, horčík, draslík, jód, fosfor, kobalt. Majú vysoký obsah vlákniny a kalórií.

Arašidový olej je ideálny pre zdravé varenie. Na rozdiel od väčšiny iných rastlinných olejov je totiž vhodný aj na vyprážanie alebo varenie pri vysokých teplotách. Má vysoký bod dymenia a počas tepelnej prípravy nestráca zo svojej kvality. Vo veľkej miere je využívaný najmä v japonskej, čínskej a kórejskej kuchyni. Je vhodný:

  • k rybám a morským plodom,
  • do múčnikov a dezertov,
  • na prípravu dressingov do šalátov.

Dressing Mirin

Tento jemný dressing sa nesie v japonskom štýle. Vďaka Mirinu je ľahko nasladlý, čo ale skvele vyvažuje ryžový vínny ocot. Výborný je podávaný teplý, preliaty cez ustrice.

Ingrediencie:

  • 50 ml ryžového vína Mirin
  • 1 jarná cibuľka nakrájaná na tenké plátky
  • 1 cesnakový strúčik nakrájaný na plátky
  • 2 polievkové lyžice ryžového vínneho octu
  • 1 polievková lyžica tmavej sójovej omáčky
  • 2 polievkové lyžice arašidového alebo slnečnicového oleja
  • 1 čajová lyžička čerstvo nasekaného koriandru

Postup:

Mirin, polovicu jarných cibuliek, cesnak, vínny ocot a sójovú omáčku dajte do malého hrnca. Priveďte k varu a asi 2 minúty povarte. Preceďte a nechajte vychladnúť.

Primiešajte olej, nasekaný koriander a zbytok jarných cibuliek. Ihneď podávajte.

Sladký chilli dressing

Keď počujeme o ázijskej kuchyni, obvykle si predstavíme kombináciu pálivého, sladkého a kyslého. To všetko môžeme nájsť v tomto dressingu.

Ingrediencie:

  • 75 ml ryžového vínneho octu
  • 50 g kryštálového cukru
  • 2 červené chilli papričky najemno nakrájané
  • 6 polievkových lyžíc arašidového oleja
  • čerstvo vymačkaná šťava z polovice limetky
  • 2 polievkové lyžice thajskej rybej omáčky

Postup:

Do malého hrnca dajte vínny ocot, cukor a 1 polievkovú lyžicu vody. Nahrejte, aby sa cukor rozpustil, a nechajte povariť 5 minút, dokým tekutina nezmení konzistenciu na sirup. Primiešajte na jemné plátky nakrájanú papričku a nechajte úplne vychladnúť.

Dohromady zmiešajte zvyšné ingrediencie. Až sa dressing spojí, dochuťte.

Tento dressing sa výborne hodí k thajskému šalátu s hovädzím mäsom, rajčinami, uhorkou, červenou cibuľou a čerstvými bylinkami.

Kúpiť arašidový olej 100ml

Kúpiť arašidový olej 500ml