Čo je olivový olej?

Olivový olej sa lisuje z čerstvých olív a vyrába sa hlavne v Taliansku, Španielsku a Grécku. Je k dispozícii po celý rok. Podobne ako vo vinárstve ovplyvňuje charakter oleja, vrátane podnebia, pôdy a spôsobu zberu a lisovania olív niekoľko faktorov.

Chuť, vôňa a farba olivového oleja sa môžu výrazne líšiť v závislosti od jeho pôvodu a od toho, či je extra panenský (najjemnejší) alebo nie.

Olivový olej sa klasifikuje na základe chuti, vône a kyslosti. Extra panenský olivový olej je opísaný ako olej s vynikajúcou chuťou a vôňou a obsahom voľných mastných kyselín ≤ 0,8 gramov na 100 gramov. Bežne predávané odrody olivového oleja zahŕňajú:

Extra panenský olivový olej – olivový olej najvyššej kvality. Je nerafinovaný a obsahuje viac živín v porovnaní s inými spracovanými odrodami.

Čistý olivový olej – Vyrobený kombináciou extra panenského olivového oleja a rafinovaného olivového oleja, výsledkom čoho je výrobok s nižšou kvalitou. Niekedy sa predáva ako „rafinovaný olivový olej“.

Olivový olej light – Slovo „light“ je marketingový pojem, ktorý jednoducho odkazuje na ľahšiu chuť oleja. V skutočnosti je olivový olej light rafinovaný olivový olej, ktorý má neutrálnu chuť.

Olej z olivových výliskov – Táto verzia olivového oleja sa vyrába zo zvyškov olivových výliskov a zvyšná kvapalina sa extrahuje pomocou chemických rozpúšťadiel. Vyhnite sa tomuto typu olivového oleja.

Kúpiť bio olivový olej

Praktické využitie olivového oleja

Je dôležité si uvedomiť, že olivový olej sa neodporúča na varenie – mal by sa používať len studený, obyčajne v šalátoch a dressingoch. Chemická štruktúra extra panenského olivového oleja a jeho veľké množstvo nenasýtených tukov ho robí pri varení veľmi náchylným na oxidačné poškodenie. Keď potrebujete olej na varenie, použite kokosový olej.

Olivový olej môže byť použitý na zvlhčenie pokožky, odstránenie očného make-upu a farby z vlasov. Takisto môže byť použitý ako bezpečný, prírodný lubrikant pre dokonalé holenie a upokojujúca voda po holení.

Potenciálne zdravotné účinky olivového oleja

Ak sa používa správne, olivový olej môže byť jedným z najzdravších olejov, ktoré môžete pridať do svojej stravy. Výskum ukázal, že môže pomôcť s mnohými chorobami, ako napríklad:

Diabetes 2. typu – výskumníci zistili, že mastné kyseliny pomáhajú zvládať a znižovať riziko diabetu 2. typu. Okrem toho, vyšší príjem olív znížil riziko vzniku diabetu typu 2 o 16%.

Zápaly – olivový olej je bohatý na kyselinu olejovú, druh mononenasýteného tuku. Štúdie ukázali, že kyselina olejová je spojená so zníženými biomarkermi zápalu.

Zvýšenie antioxidačného profilu – Niekoľko štúdií uvádza, že olivový olej obsahuje vysoký počet antioxidantov, ako sú fenolové zlúčeniny, ktoré môžu pomôcť odstrániť voľné radikály v celom tele.

Zlepšenie zdravia srdca – Početné štúdie naznačujú, že konzumácia olivového oleja môže byť prínosom pre váš kardiovaskulárny systém v mnohých smeroch, ako je zníženie hladín LDL cholesterolu, zvýšenie endoteliálnej funkcie, zníženie krvného tlaku, zníženie agregácie krvných doštičiek a zníženie rizika trombózy.

Zníženie rizika Alzheimerovej choroby – V štúdii na myšiach olivový olej vykazoval potenciálne neuroprotektívne vlastnosti proti Alzheimerovej chorobe. V inej štúdii, tentoraz vykonanej na ľuďoch, výskumníci uviedli, že stredomorská strava (doplnená olivovým olejom) pomohla urýchliť spaľovanie tukov.

Zníženie rizika rakoviny – V štúdii publikovanej v Annals of Oncology, kyselina olejová pomohla zastaviť rast buniek rakoviny prsníka.

Ako funguje olivový olej?

Výhody olivového oleja pochádzajú z jeho biologicky aktívnych zlúčenín. Kľúčové účinné látky nachádzajúce sa v olivovom oleji zahŕňajú kyselinu olejovú, fenolové zložky a skvalén. Okrem toho hlavné fenolové chemikálie nachádzajúce sa v olivovom oleji zahŕňajú hydroxytyrosol, tyrozol a oleuropeín, z ktorých všetky vykazujú antioxidačné vlastnosti.

Ako identifikovať kvalitný olivový olej

Ako už bolo spomenuté, olivový olej je ideálny ako šalátový dresing a nemal by sa používať na varenie, pretože ho možno ľahko poškodiť teplom. Ale to nestačí. Musíte sa tiež naučiť, ako určiť, či olivový olej, ktorý sa chystáte použiť, je stále čerstvý. Tu sú dve známky chybného olivového oleja:

Plesnivé olivy – Ak váš olivový olej chutí zatuchnuto, je to pravdepodobne z plesnivých olív.

Vínová alebo octová chuť – Ak olivový olej chutí, alebo má podtóny vína a octu, je to pravdepodobne preto, že olivy prešli kvasením s kyslíkom, čo vedie k ostrej, nepríjemnej chuti.

Pri nákupe olivového oleja postupujte podľa týchto tipov

• Spôsob úpravy – uistite sa, že olivový olej je lisovaný za studena. Lebo iba čisto mechanický spôsob úpravy zaručuje kvalitu a zachovanie všetkých zdraviu prospešných látok.

Skladovanie a testovanie – olej by mal byť pred preliatím do fliaš uskladnený v nádobách z nehrdzavejúcej ocele. Nádoby by mali byť doplnené inertným plynom, aby sa kyslík udržal na uzde.

Fľaša – Pri kupovaní olivového oleja v obchodoch hľadajte zatemnené sklenené fľaše, pretože zabraňujú poškodeniu výrobku svetlom.

Názvoslovie označenia – Vždy vyhľadávajte a nakupujte extra panenský olivový olej. Ostatné odrody, ako napríklad „čistý“ alebo „light“ olivový olej sa podrobili chemickému spracovaniu.

• Dátum spotreby – Maximálna doba, ktorú kvalitný olivový olej nemôže presiahnuť, je 18 mesiacov. Ak tento čas dátum spotreby presahuje, pravdepodobne sa nejedná o kvalitný a čisto prírodný výrobok.

• Skladovanie a používanie – Nezabudnite uskladniť olivový olej na chladnom, tmavom mieste mimo dosahu slnečného žiarenia, a po každom použití oleja fľašu uzatvoriť. Vystavenie vzduchu môže zhoršiť kvalitu oleja.