Olivový olej Extra panenský BIO
Olivový olej extra panenský – Abruzzo
BIO oleje PODOR
Olivový olej produkujú mnohé krajiny, no odborníci sa zhodujú v tom, že najkvalitnejšie oleje sú z Talianska. Extra panenský olivový olej Abruzzo je z oblasti stredného Talianska. Olivy najvyššej kvality sú ručne zbierané a mechanicky triedené. Je lisovaný za studena, to znamená, že si zachováva všetky výnimočné vlastnosti aj po procese spracovania. V našich končinách patrí olivový olej medzi najobľúbenejšie oleje, je neodmysliteľnou súčasťou zdravej výživy.
100% prírodný, nefiltrovaný panenský olivový olej neobsahuje cholesterol a soľ. Je bohatý na zdravé tuky – nenasýtené mastné kyseliny, ktoré znižujú cholesterol, optimalizujú krvný tlak a chránia kardiovaskulárny systém. Okrem týchto nenasýtených mastných kyselín obsahuje olivový olej veľké množstvo vitamínu E, ktorý je silným antioxidantom a spomaľuje starnutie. Ďalšie dôležité vitamíny obsiahnuté v olivovom oleji sú A, D a K. Obsahuje tiež polyfenoly, ktoré sú dôležité v boji proti vzniku rakovinových ochorení a posilňujú imunitný systém.
Výživné hodnoty extra panenského olivového oleja v 100 g sú:
- Nasýtené mastné kyseliny: 12 g
- Polynenasýtené mastné kyeliny: 64 g
- Omega-3 mastné kyseliny: 1%
- Omega-6 mastné kyseliny: 9%
- Omega-9 mastné kyseliny: 78%
- Vitamín E: 12 mg
Viete, aké zázračné účinky má olivový olej na vlasy a pokožku? Gréci do kozmetiky pridávajú výlučne olivový olej, je súčasťou šampónov, krémov na tvár, na ruky, pridáva sa do telového mlieka, sprchovacieho gélu a do ďalších kozmetických prípravkov. Má regeneračné, no najmä hydratačné účinky a blahodarne pôsobí na suchú pleť a vlasy.
Oblasť Abruzzo je obklopená neďalekým morom a horami, olivovníky sa pestujú na kopcoch a lesné porasty im poskytujú ideálne podmienky.
Pri olivových olejoch je zásadným znakom rozdielu kvality kyslosť oleja. Tá závisí od množstva mastných kyselín, ktoré obsahuje olivový olej. Čím je kyslosť nižšia, tým je olivový olej kvalitnejší, lebo počas procesu výroby nenastali žiadne alebo len minimálne zmeny v skladbe oleja. Kyslosť sa vyjadruje v percentách a zaručuje kvalitu olejov. Takže ešte raz – platí, že čím nižšia kyslosť, tým kvalitnejší olej.
Podľa kyslosti delíme olivový olej:
- Extra virgin, čiže extra panenský – vyznačuje sa čírou alebo žltou až zelenou farbou, má špecifickú vôňu a chuť. Je vyrábaný zásadne metódou lisovania za studena z ručne oberaných olív. Väčšinou je balený v sklenených fľašiach tmavej farby s nápismi spemuto a freddo – lisovaný za studena a prima spremitura – lisované prvýkrát. Tento olej nie je vhodný na vyprážanie, grilovanie či varenie, vhodný je do studenej kuchyne.
- Virgin olivový olej čiže panenský – je vyrábaný rovnakou metódou lisovania za studena, avšak rozdiel je v kvalite použitých olív. Sú nižšej kvality ako v olejoch extra virgin. Ten je vhodný nielen do studenej kuchyne, ale aj na varenie, pečenia. Je jemnejšej chuti ako extra virgin a je lacnejší.
- Olivový olej – je olej najnižšej kvality vyrábaný z olív najnižšej akosti. Musí byť však takisto číry a bez usadenín, jeho farba je žltá, nemá špecifickú vôňu ani chuť. Je rafinovaný, to znamená, že počas procesu rafinácie sa odstraňujú nepríjemné chute surového oleja. Zahrieva sa spolu s vodou a pomocou pridaného lúhu sa z neho odstránia kyseliny. Počas poslednej fázy – zahrievania na vysokú teplotu bez prístupu vzduchu sa odstránia všetky nepríjemné pachy, preto je tento olej chuťovo a pachovo nevýrazný. Mieša sa s panenským olejom, od toho závisí následne percento jeho kyslosti, ktorá nesmie presiahnuť 1,5°. Tento olivový olej sa podľa množstva primiešaného panenského olivového oleja ešte delí na:
- olivový olej s nižšou kyslosťou – do 0,4° – obsahuje menšie množstvo panenského olivového olej
- olivový olej s vyššou kyslosťou – maximálne do 1°- má intenzívnejšiu chuť a viac panenského olivového oleja
Olivový olej účinky:
- znižuje hladinu zlého cholesterolu
- chráni kardiovaskulárny systém pred ochoreniami
- znižuje vysoký krvný tlak
- chráni pred ischemickou chorobou srdca
- zlepšuje trávenie
- optimalizuje metabolizmus diabetikov
- je vhodný pri diétach
- pomáha pri migrénach
- posilňuje imunitný systém
- chráni pred vznikom rakoviny
- má hydratačné účinky
Skladovanie:
Olej možno v neotvorenom stave skladovať 15 mesiacovna chladnom, suchom a tmavom mieste. Po otvorení sa odporúča spotrebovať do 6 mesiacov, olivový olej po určitom čase stráca svoju kvalitu.
Krajina pôvodu: Taliansko
Upozornenie podľa nariadenia komisie EÚ:
Tento produkt je registrovaný ako doplnok stravy. Nemá schválené liečivé účinky a nejedná sa o liek. Nie je určené ako náhrada pestrej stravy. Neprekračujte odporúčané dávkovanie. Ukladajte mimo dosahu detí. Minimálna trvanlivosť vyznačená na obale.