Kamelínový olej BIO
Camelinový – ľaničníkový olej
Ľanový olej
Camelinový, ľaničníkový, ľanový olej je získavaný z rastliny zvanej Camelina sativa alebo Ľan siaty. Olej je vyrábaný lisovaním jadierok za studena, je 100% prírodný, nerafinovaný a nefiltrovaný.
Ľanový olej použitie:
- používa sa najmä v studenej kuchyni na zeleninové šaláty, do nátierok a omáčok
- výnimočne sa používa aj v teplej kuchyni, nesmie však byť používaný na varenie pri vysokých teplotách – odporúča sa maximálne stredná teplota do 150°, najdlhšia prípustná doba varenia je 15 minút
- Pri vyšších teplotách sa tento olej prepaľuje
- Má nízky bod dymenia a mení sa na glycerol a mastné kyseliny produkujúc namodralý dym
- vhodný je ako prímes do mliečnych výrobkov, napr. do tvarohov, syrov alebo jogurtov
- vhodná je aj jeho samostatná konzumácia
Ľanový olej účinky:
- má vysoký obsah nenasýtených mastných kyselín a vitamínu E, ktorý je známym antioxidantom
- zabraňuje starnutiu, má omladzujúce účinky
- posilňuje imunitu organizmu
- pomáha predchádzať vzniku rakovinových ochorení
- pôsobí priaznivo na cievny systém, rozširuje cievy a zabraňuje ich zanášaniu
- zvyšuje pružnosť ciev
- znižuje hladinu cholesterolu v krvi
- optimalizuje krvný tlak
- pôsobí protizápalovo
- ovplyvňuje metabolizmus tukov
- chráni srdce pred vznikom kardiovaskulárnych ochorení
- chráni pred aterosklerózou
- bráni pred vznikom trombov a upchatím ciev
- je vhodný pri diétach
- mierni bolesti pri menopauze
- stimuluje organizmus a dodáva mu energiu
- zmierňuje problémy s obličkami
- je vhodný pre diabetikov
- pomáha pri niektorých očných ochoreniach
- zlepšuje fungovanie prostaty
Výživné hodnoty v produkte 100 g:
- Nasýtené mastné kyseliny: 10 g
- Polynenasýtené mastné kyseliny: 54 g
- Omega-3 mastné kyseliny: 37 %
- Omega-6 mastné kyseliny: 45 %
- Omega-9 mastné kyseliny: 35 %
- Vitamín E: 5 mg
Plodina Camelina sativa obsahuje vysoký podiel zdravých tukov – omega-3 mastných kyselín a vysoký podiel vitamínu E, čo z tejto rastliny robí prírodný antioxidant. Obsahuje tokoferoly, steroly a kyselinu olejovú, čo sú zložky so silnými antioxidačnými účinkami. Bojujú proti voľným radikálom, čo znamená, že majú protirakovinové účinky a spomaľujú starnutie.
Rastlinu môžeme nájsť aj pod názvom falošný ľan alebo divoký ľan, je pôvodom z Európy a Strednej Ázie. Poznali a pestovali ju už naši predkovia pred viac ako 3000 rokmi. Olej z tejto rastliny patrí do zoznamu zdravých olejov.
Plodina sa vyznačuje chuťou po cibuli a horčici, vôňa je bez silnej arómy. Farba oleja je zlatá až hnedastá.
Ľanový olej je najbohatším zdrojom zdravých omega-3 mastných kyselín, je zdrojom lignanov, ktoré majú výrazné protirakovinové, antivírusové, antibakteriálne a protiplesňové účinky. Obsahuje aj vlákninu, ktorá zabezpečuje správne fungovanie tráviaceho systému. Z vitamínov je vo vysokej miere zastúpený vitamín E a skupina vitamínov B, konkrétne vitamíny B1, B2, B5, B6 a B9. Obsahuje aj minerály ako je vápnik, sodík, draslík,horčík, železo, zinok, fosfor, meď a mangán.
Skladovanie:
V neotvorenom stave sa odporúča skladovať 15 – 18 mesiacov na chladnom, suchom a tmavom mieste. V otvorenom stave je nutné ho spotrebovať do 3- 4 mesiacov, ináč stráca na svojej kvalite. Ak je olej užštipľavý a zatuchnutý, neodporúča sa v žiadnom prípade jeho konzumácia. Vtedy je obsah karcinogénnych látok v oleji veľmi vysoký.