Olej z piemontských orieškov BIO
Olej z piemontských orieškov
BIO oleje
Lieskové orechy
Lieskové orechy pestované v severnej oblasti Talianska zvanej Piemont, nazývané aj odrodou Tonda Gentile sú označované ako jedny z najchutnejších, najkvalitnejších a najdrahších na svojho druhu na svete. Lieska sa tam pestuje v nadmorskej výške 150 – 750 metrov. Plody liesky pestovanej v oblasti Piemontu sú zvlášť cenné pre svoje vynikajúce vlastnosti. Lieskovce majú guľatý tvar, vo vnútri tenkej škrupiny je semeno obtiahnuté tenkým filmom. Semeno má delikátnu chuť a vôňu. Tento lieskový orech sa rozšíril z pôvodnej piemontskej oblasti aj do iných práve pre svoje vynikajúce vlastnosti a adabtabilitu. Celosvetovo je táto odroda považovaná za jednu z najkvalitnejších odrôd liesky.
Olej z piemontských orieškov má intenzívnu vôňu a chuť po jemnom pražení.
Je lisovaný za studena a obsahuje nenasýtené mastné kyseliny a vitamíny. Je 100% prírodný a nefiltrovaný. Oriešky sa skladujú v chladiarni pri ideálnej teplote, vďaka ktorej nestrácajú svoje výživné hodnoty a kvalitu.
Oleje sú vyrábané bez umelých konzervantov, arómy, bez ochucovadiel a umelých farbív.
Výživné hodnoty v 100 g oleja z piemontských orieškov:
- Polynenasýtené mastné kyseliny: 17 g
- Nasýtené mastné kyseliny: 7 g
- Omega-3 mastné kyseliny: 0,2 %
- Omega-6 mastné kyseliny: 11,7 %
- Omega-9 mastné kyseliny: 80,4 %
- Vitamín E: 35 mg
v oleji z lieskových orieškov sa nachádza celý rad vitamínov, okrem vitamínu E obsahuje vitamíny skupiny B – B1, B2, B6, vitamín C, vápnik, horčík, železo, zinok, sodík, fosfor a aminokyseliny. Obsahuje kyselinu linolénovú, linolovú, olejovú. Olej obsahuje vysoké množstvo rastlinných bielkovín.
Priaznivé účinky oleja z piemontských orieškov:
- zvyšuje obranyschopnosť organizmu
- je vhodný pri diétach
- je vhodný pre pacientov trpiacich cukrovkou
- má stimulujúce účinky pri zvýšenej fyzickej a psychickej námahe
Využitie oleja:
- olej sa používa nachádza svoje využitie najmä v studenej kuchyni pri príprave omáčok a šalátov
- je vhodný do cestovín, k rybám a mäsu
- pridáva sa do cukroviniek, koláčov
V kozmetickom priemysle sa olej pridáva do rôznych krémov a mastí, má regeneračné a vyživujúce vlastnosti.
Lieskové oriešky z Piemontu sú výnimočné jemnou a lahodnou chuťou. Svoj podiel na tom má geografická poloha, v ktorej sa tieto liesky pestujú. Je to oblasť Alta Langa, z ktorej sa rozšírili do oblasti Piemontu. Od roku 2014 je táto oblasť, presnejšie pôda chránená ako mimoriadna pôda zaradením do zoznamu svetového dedičstva UNESCO.
S ohľadom na zachovanie mimoriadnosti pôdy sa stromy vysádzajú v počte 200 – 500 kusov na hektár. Plody sa nezbierajú zo stromov, ale nechávajú sa voľne padnúť. Proces sušenia prebieha buď na slnku alebo pomocou teplovzdušného sušiča, následne sú lieskové oriešky uložené v tenkých vrstvách.
Vďaka vysokému podielu tukov sa z lieskových orieškov vyrábajú oleje alebo múka. Kyselina olejová v nich obsiahnutá umožňuje udržanie nízkej hladiny cholesterolu podobne ako pri požívaní extra panenského olivového oleja. Vitamín E zasa zaručuje vysokú mieru antioxidačných látok, ktoré chránia imunitný systém a pomáhajú predchádzať kardiovaskulárnym ochoreniam.
Skladovanie:
Olej sa v neotvorenom stave môže skladovať 16 mesiacov na chladnom, suchom a tmavom mieste. Po otvorení sa odporúča spotrebovať do 3 – 4 mesiacov a skladovať v chladničke.