Pistáciový olej BIO
Pistáciový olej
BIO oleje
Pistácie
Pistácie sú plody dreviny rovnakého názvu rastúcej v Ázii. Pistácie majú tenkú, ale tvrdú škrupinu. Jadrá majú hnedozelenú farbu a olej z nich získavaný je zlatistej zelenej farby s jemnou orieškovou arómou a toastovou príchuťou.
Oleje sú lisované za studena, získavané zo šetrne praženej pistácie najlepšej kvality. Pistáciový olej je 100% prírodný, nefiltrovaný olej, nerafinovaný a prísne kontrolovaný.
Neobsahuje prídavné látky, arómy, ochucovače, umelé farbivá ani konzervačné látky.
Pistáciový olej obsahuje veľké množstvo látok s pozitívnymi účinkami na organizmus – obsahuje veľké množstvo bielkovín, vápnik, horčík, draslík, železo, selén a zinok. Tento olej obsahuje aj veľké množstvo nenasýtených mastných kyselín – omega-3 mastné kyseliny a omega-6 mastné kyseliny, vitamíny A, B, E a minerály, ale aj stopové prvky ako je meď. Vďaka jeho zloženiu právom patrí medzi zdravé oleje s priaznivými účinkami na organizmus. Vysoký podiel vitamínu E v plodoch pistácie dodáva tomuto oleju silné antioxidačné vlastnosti a zneškodňovanie voľných radikálov. To znamená, že požívanie pistáciového oleja pomáha predchádzať vzniku degeneratívnych ochorení srdca a vzniku rakovinových ochorení. Nenasýtené mastné kyseliny zase pomáhajú pri ochoreniach obličiek, astmy a pri kožných ochoreniach. Má najvyšší podiel draslíka zo všetkých orechov. V stredozemnej strave je pistáciový olej považovaný za dôležitú súčasť diét.
Výživné hodnoty v 100 g oleja:
Polynenasýtené mastné kyseliny: 34 g
Omega-3 mastné kyseliny: 0,1g
Omega-6 mastné kyseliny: 13,1 g
Energetická hodnota: 3751 kJ – 896 kcal
Priaznivé účinky pistácií poznali už naši predkovia v dobe antiky. Plody majú tvar mušle, ktorá na špičke puká. Svojím zložením sa podobajú na píniové oriešky.
Pistácie strom:
Rastie v strednej a prednej Ázii, dorastá do výšky cca 12 metrov a dožíva sa až 300 rokov.
Pozitívne účinky pistáciového oleja:
- je vynikajúci počas rekonvalescencie organizmu
- pomáha pri vysokej psychickej a fyzickej záťaži
- chráni pred kardiovaskulárnymi ochoreniami
- pomáha predchádzať vzniku rakoviny
- pomer železa v ňom obsiahnutý pomáha pri anémii
- je účinný proti kašľu
- znižuje srdcovú frekvenciu, chráni srdce pred ochoreniami
- osvedčil sa v boji proti pečeňovým cystám
- stimuluje mozog
- znižuje vysoký krvný tlak
- používa sa pri anémii
- je silným antioxidantom
- pomáha pri tuberkulóze
- má omladzujúce účinky
- pomáha udržiavať zdravý cievny systém
- zvyšuje obranyschopnosť organizmu
- má protizápalové účinky
- priaznivo pôsobí na nervovú sústavu
- odbúrava stres a napätie
- znižuje hladinu cholesterolu
- má pozitívne účinky na pleť – zlepšuje jej stav a podporuje prirodzenú ochranu pred UV žiarením
K vnútornému použitiu sa odporúča konzumovať 1 čajovú lyžičku 2x denne po jedle.
Tento olej nie je vhodný na vyprážanie, používa sa v studenej kuchyni do rôznych šalátov – ovocných a zeleninových – a omáčok. Jeho najčastejšie využitie je v cukrárstve – pridáva sa do dezertov. Často sa podáva k morským plodom.
K vonkajšiemu použitiu sa využíva v starostlivosti o pleť a telo. Má vynikajúce hydratačné účinky, preto je vhodný na suchú pokožku. Vyhladzuje vrásky a pomáha a má omladzujúce účinky. Často sa používa ako masážny olej. Je vhodný aj pri liečbe pomliaždenín.
Skladovanie:
Olej možno v neotvorenom stave skladovať 15 mesiacov na suchom, tmavom a chladnom mieste. Po otvorení sa odporúča jeho spotreba do 3-4 mesiacov.
Krajina pôvodu: Rakúsko
Upozornenie podľa nariadenia komisie EÚ:
Tento produkt je registrovaný ako doplnok stravy. Nemá schválené liečivé účinky a nejedná sa o liek. Nie je určené ako náhrada pestrej stravy. Neprekračujte odporúčané dávkovanie. Ukladajte mimo dosahu detí. Minimálna trvanlivosť vyznačená na obale.