Avokádový olej je nielen zdravý, ale je tiež chutným doplnkom k jedlu. Môže sa používať namiesto iných jedlých olejov, masla a margarínu. Kyselina olejová obsiahnutá v avokádovom oleji zabezpečuje vysokú odolnosť voči oxidácii, čo znamená, že má dlhšiu trvanlivosť ako iné rastlinné oleje.
Vydrží odolávať vysokým teplotám (vyprážanie a pečenie) bez toho, aby stratil svoje zdravotné prínosy. Aj keď je dobrou voľbou pre varenie pri vysokej teplote, je vynikajúci aj na šalátové dressingy.
Dressing s mangom a limetkou
Mangová dužina naozaj zrelého manga tvorí skvelý základ pre dobrý dressing. Tento dressing výborne doplňuje tepelne upravené krevety a skvele by sa hodil aj ako omáčka do krevetového koktejlu s avokádom a šalátom.
Ingrediencie:
- 1 malé, zrelé mango, olúpané a nakrájané na kocky
- nastrúhaná kôra a čerstvo vymačkaná šťava z dvoch malých limetiek
- 2 čajové lyžičky medu
- 3 polievkové lyžice avokádového oleja
- 1 červená chilli paprička, zbavená semienok a najemno nakrájaná
- soľ a čierne korenie
Postup:
Mango preložte do mixéru s limetkovou šťavou, kôrou, medom, soľou a korením. Mixujte, dokým nevznikne hladká pasta. Prilejte avokádový olej a znovu mixujte. Potom preložte do misky a primiešajte chilli. Dochuťte a podávajte.
Kúpiť bio avokádový olej
Avokádový olej s wasabi a citrónom
Wasabi, japonská verzia chrenu, je dôležité na výrobu sushi a k sashimi. Jedlu dodá ostrosť a taktiež sa hodí do šalátových dressingov. V tomto recepte sa zmieša dohromady s avokádovým olejom a citrónovou šťavou.
Ingrediencie:
- 1 čajová lyžička wasabi pasty
- 1 polovica lyžičky trstinového cukru
- 1 polievková lyžica čerstvo vymačkanej citrónovej alebo limetkovej šťavy
- 3 polievkové lyžice avokádového oleja
- štipka soli
Postup:
Wasabi pastu, cukor, citrónovú alebo limetkovú šťavu a soľ vložte do misky a malou metličkou ušľahajte do jemnej pasty. Postupne primiešajte avokádový olej a dochuťte.
Týmto dressingom je ideálne preliať syrového tuniaka, hovedzie carpaccio alebo krevetový šalát.
Súvisiace články
Obohaťte svoju kuchyňu o dressingy s orechovými olejmi
Vincotto dressing s vlašskými orechmi Vincotto (druh octu) je sladký tmavý sirup vyrábaný z fermentovaného vínneho muštu. Pochádza z oblasti Apulie na Juhu Talianska. Nájsť ho môžete v talianskych delikatesách alebo v špecializovaných obchodoch. Ingrediencie: 1...
Ako vyrobiť bylinkový olej + 4 recepty na dressing s bylinkami
Bylinkový olej nie je ťažké vyrobiť. Obzvlášť výborné sú oleje, do ktorých sa pridáva bazalka, rozmarín alebo tymián. Bylinky rozdrťte v mažiari a potom dve polievkové lyžice byliniek vložte do fľaše s objemom 300ml. Prilejte olivový olej tak, aby bola fľaša do troch...
Krémová Hokkaido polievka s tekvicovým olejom
Hokkaido polievka je jednoduchá, chutná a plná vitamínov. Ak ste fanúšik krémových polievok, túto budete milovať! Ingrediencie 1kg tekvice Hokkaido 2 lyžice olivového oleja 1 väčšia cibuľa 3 strúčiky cesnaku približne 700ml kuracieho vývaru – ak nemáte, v 700ml...
Inšpirujte sa dressingami s arašidovým olejom
Arašidový olej sa získava z rozdrvených plodov podzemnice olejnej. Je svetložltej farby, má charakteristickú vôňu arašidov a intenzívnu chuť. Arašidy zdravie upevňujú vďaka vysokému obsahu nenasýtených mastných tukov, bielkovín, a vďaka vitamínom a minerálnym látkam,...
Sladkokyslé bravčové rebierka s arašidovým olejom
Tento recept ocenia všetci, ktorí majú radi dobre pripravené mäsko. Pečené rebierka sú klasikou a na ich prípravu existuje nespočetné množstvo receptov. Ten náš sa od ostatných receptov odlišuje práve vďaka pridanému arašidovému oleju, ktorý rebierkam dodá intenzívnu...
Zmrzlina z olivového oleja
Recept na túto zmrzlinu pochádza od Giovanniho Fassiho z Palazzo del Freddo v Ríme. Zmrzlina má zaujímavú chuť a krémovú konzistenciu. Zhltne ju aj ten najzarytejší kritik. Na 4-6 porcií Ingrediencie 200 ml plnotučného mlieka 140 g trstinového cukru 100 ml smotany na...