Arašidový olej sa získava z rozdrvených plodov podzemnice olejnej. Je svetložltej farby, má charakteristickú vôňu arašidov a intenzívnu chuť. Arašidy zdravie upevňujú vďaka vysokému obsahu nenasýtených mastných tukov, bielkovín, a vďaka vitamínom a minerálnym látkam, ktoré obsahujú. Z vitamínov je to vitamín A, vitamíny skupiny B – B1, B2, B9 a vitamín D. Zo stopových prvkov obsahujú železo, zinok, vápnik, horčík, draslík, jód, fosfor, kobalt. Majú vysoký obsah vlákniny a kalórií.
Arašidový olej je ideálny pre zdravé varenie. Na rozdiel od väčšiny iných rastlinných olejov je totiž vhodný aj na vyprážanie alebo varenie pri vysokých teplotách. Má vysoký bod dymenia a počas tepelnej prípravy nestráca zo svojej kvality. Vo veľkej miere je využívaný najmä v japonskej, čínskej a kórejskej kuchyni. Je vhodný:
- k rybám a morským plodom,
- do múčnikov a dezertov,
- na prípravu dressingov do šalátov.
Dressing Mirin
Tento jemný dressing sa nesie v japonskom štýle. Vďaka Mirinu je ľahko nasladlý, čo ale skvele vyvažuje ryžový vínny ocot. Výborný je podávaný teplý, preliaty cez ustrice.
Ingrediencie:
- 50 ml ryžového vína Mirin
- 1 jarná cibuľka nakrájaná na tenké plátky
- 1 cesnakový strúčik nakrájaný na plátky
- 2 polievkové lyžice ryžového vínneho octu
- 1 polievková lyžica tmavej sójovej omáčky
- 2 polievkové lyžice arašidového alebo slnečnicového oleja
- 1 čajová lyžička čerstvo nasekaného koriandru
Postup:
Mirin, polovicu jarných cibuliek, cesnak, vínny ocot a sójovú omáčku dajte do malého hrnca. Priveďte k varu a asi 2 minúty povarte. Preceďte a nechajte vychladnúť.
Primiešajte olej, nasekaný koriander a zbytok jarných cibuliek. Ihneď podávajte.
Sladký chilli dressing
Keď počujeme o ázijskej kuchyni, obvykle si predstavíme kombináciu pálivého, sladkého a kyslého. To všetko môžeme nájsť v tomto dressingu.
Ingrediencie:
- 75 ml ryžového vínneho octu
- 50 g kryštálového cukru
- 2 červené chilli papričky najemno nakrájané
- 6 polievkových lyžíc arašidového oleja
- čerstvo vymačkaná šťava z polovice limetky
- 2 polievkové lyžice thajskej rybej omáčky
Postup:
Do malého hrnca dajte vínny ocot, cukor a 1 polievkovú lyžicu vody. Nahrejte, aby sa cukor rozpustil, a nechajte povariť 5 minút, dokým tekutina nezmení konzistenciu na sirup. Primiešajte na jemné plátky nakrájanú papričku a nechajte úplne vychladnúť.
Dohromady zmiešajte zvyšné ingrediencie. Až sa dressing spojí, dochuťte.
Tento dressing sa výborne hodí k thajskému šalátu s hovädzím mäsom, rajčinami, uhorkou, červenou cibuľou a čerstvými bylinkami.
Kúpiť arašidový olej 100ml
Kúpiť arašidový olej 500ml
Súvisiace články
Obohaťte svoju kuchyňu o dressingy s orechovými olejmi
Vincotto dressing s vlašskými orechmi Vincotto (druh octu) je sladký tmavý sirup vyrábaný z fermentovaného vínneho muštu. Pochádza z oblasti Apulie na Juhu Talianska. Nájsť ho môžete v talianskych delikatesách alebo v špecializovaných obchodoch. Ingrediencie: 1...
Ako vyrobiť bylinkový olej + 4 recepty na dressing s bylinkami
Bylinkový olej nie je ťažké vyrobiť. Obzvlášť výborné sú oleje, do ktorých sa pridáva bazalka, rozmarín alebo tymián. Bylinky rozdrťte v mažiari a potom dve polievkové lyžice byliniek vložte do fľaše s objemom 300ml. Prilejte olivový olej tak, aby bola fľaša do troch...
Krémová Hokkaido polievka s tekvicovým olejom
Hokkaido polievka je jednoduchá, chutná a plná vitamínov. Ak ste fanúšik krémových polievok, túto budete milovať! Ingrediencie 1kg tekvice Hokkaido 2 lyžice olivového oleja 1 väčšia cibuľa 3 strúčiky cesnaku približne 700ml kuracieho vývaru – ak nemáte, v 700ml...
Sladkokyslé bravčové rebierka s arašidovým olejom
Tento recept ocenia všetci, ktorí majú radi dobre pripravené mäsko. Pečené rebierka sú klasikou a na ich prípravu existuje nespočetné množstvo receptov. Ten náš sa od ostatných receptov odlišuje práve vďaka pridanému arašidovému oleju, ktorý rebierkam dodá intenzívnu...
Vyskúšajte dressingy so zdravým avokádovým olejom
Avokádový olej je nielen zdravý, ale je tiež chutným doplnkom k jedlu. Môže sa používať namiesto iných jedlých olejov, masla a margarínu. Kyselina olejová obsiahnutá v avokádovom oleji zabezpečuje vysokú odolnosť voči oxidácii, čo znamená, že má dlhšiu trvanlivosť ako...
Zmrzlina z olivového oleja
Recept na túto zmrzlinu pochádza od Giovanniho Fassiho z Palazzo del Freddo v Ríme. Zmrzlina má zaujímavú chuť a krémovú konzistenciu. Zhltne ju aj ten najzarytejší kritik. Na 4-6 porcií Ingrediencie 200 ml plnotučného mlieka 140 g trstinového cukru 100 ml smotany na...