Vedeli ste, že éterické oleje môžu skutočne pomôcť k rýchlejšiemu vyliečeniu bolesti hrdla alebo dokonca k tomu, aby ste sa jej úplne vyhli? Bolesť hrdla sa môže vyskytnúť kedykoľvek počas roka, a to z rôznych dôvodov. Bolesť v krku je dráždenie, škriabanie alebo bolesť v hrdle, ktorá je často zhoršená pri prehĺtaní.

Bežná bolesť v krku je spôsobená vírusovou infekciou, zatiaľ čo streptokok je bakteriálna infekcia, ktorá môže pochádzať z rôznych kmeňov baktérií. Bohužiaľ, obe sú dosť nákazlivé a môžu sa ľahko prenášať z človeka na človeka.

Najbežnejšou príčinou bolesti v krku je prechladnutie alebo chrípka. Prvým príznakom nachladnutia alebo chrípky je často práve bolesť a škrabanie v krku. Bolesť v krku môže byť tiež spôsobená alergiou, streptokokom, mononukleózou, tonzilitídou alebo fajčením.

Okrem bežných odporúčaní ako je odpočinok, správna výživa, dostatok tekutín, horúcich čajov a kloktania, k liečbe bolesti hrdla môže pomôcť aj prírodná sila esenciálnych olejov proti bolesti hrdla.

Najlepšie esenciálne oleje na bolesť hrdla

Nasledujúce éterické oleje na bolesť hrdla zabíjajú choroboplodné zárodky, zmierňujú zápal a urýchľujú hojenie tejto nepríjemnej a bolestivej choroby:

1. Mätový olej

Olej z mäty piepornej sa často používa na liečbu bežného nachladnutia, kašľa, infekcií dutín, infekcií dýchacích ciest, zápalov úst a hrdla – vrátane bolesti hrdla. Používa sa tiež na zažívacie ťažkosti, medzi ktoré patrí pálenie záhy, nevoľnosť, zvracanie, ranné nevoľnosti, syndróm dráždivého čreva, kŕče v hornej časti tráviaceho traktu a žlčových cestách, žalúdočné ťažkosti, hnačky, bakteriálne premnoženie v tenkom čreve a nadúvanie.

Mätový olej obsahuje mentol, ktorý poskytuje telu chladivý a upokojujúci účinok. Výskumy ukazujú, že antioxidačné a antimikrobiálne vlastnosti esenciálneho oleja z mäty piepornej môžu napomôcť k zmierneniu bolesti hrdla. Mentol tiež pomáha upokojiť bolesti v krku a tiež zriediť hlieny a zabrániť kašľu.

 

Kúpiť mätový olej Hanus

2. Citrónový olej

Je známy svojou schopnosťou zbavovať ktorúkoľvek časť tela toxínov. Citrónový olej pochádza z citrónovej kôry a je vynikajúci pri bolestiach hrdla, pretože je antibakteriálny, protizápalový, má vysoký obsah vitamínu C, zvyšuje tvorbu slín a pomáha udržiavať vlhkosť v hrdle.

Kúpiť citrónový olej Hanus

3. Eukalyptový olej

V dnešnej dobe sa eukalyptový olej nachádza v mnohých voľnopredajných výrobkoch proti kašľu a nachladnutiu. Liečivé účinky eukalyptového oleja sú spôsobené jeho schopnosťou podporovať imunitu, poskytovať antioxidačnú ochranu a zlepšovať cirkuláciu dýchania.

Kúpiť eukalyptový olej Hanus

4. Oreganový olej

Táto známa bylinka vo forme oleja je rozumnou voľbou na obranu proti bolesti hrdla. Existujú dôkazy, že oreganový olej má protiplesňové a antivírusové vlastnosti. Jedna štúdia dokonca ukázala, že liečba oreganovým olejom môže byť užitočná pri infekciách spôsobených parazitmi.

Kúpiť oreganový olej Salus

5. Klinčekový olej

Klinčekový olej je užitočný na posilnenie imunitného systému, takže je mimoriadne účinný pri snahe predísť bolesti hrdla alebo pri jej zmierovaní. Výhody klinčekového oleja pri liečbe boľavého hrdla možno pripísať jeho antimikrobiálnym, protiplesňovým, antiseptickým, antivírusovým a protizápalovým vlastnostiam. Žuvanie klinčeka môže utíšiť bolesti hrdla a tiež bolesť zubov.

Štúdia publikovaná vo výskume fytoterapie zistila, že klinčekový olej vykazuje antimikrobiálne účinky proti baktérii Staphylococcus epidermidis. Jeho antivírusové vlastnosti a schopnosť čistiť krv zvyšujú našu odolnosť voči mnohým chorobám vrátane bolesti v krku.

klinčekový olej hanus

Kúpiť klinčekový olej Hanus

6. Yzopový olej

Yzop sa v staroveku používal ako očistná bylina v chrámoch a na iných posvätných miestach. V starovekom Grécku si lekári Galen a Hippocrates vážili yzop pre jeho liečivé účinky pri zápaloch hrdla a pľúc, zápaloch pohrudnice a iných bronchiálnych ťažkostiach.

Nie je prekvapením, že yzop má v medicíne dlhú históriu. Vďaka antiseptickým vlastnostiam yzopového oleja je veľmi účinnou látkou v boji proti infekciám a pri ničení baktérií. Či už je vaša angína vírusová alebo bakteriálna, yzopový olej je vynikajúcou voľbou pri angíne aj pri zápale pľúc.

yzopový olej Hanus

Kúpiť yzopový olej Hanus

7. Tymiánový olej

Tymián je jedným z najsilnejších antioxidantov a antimikrobiálnych látok, ktorý je veľmi známy a ako liečivá bylina sa používa už od staroveku. Tymián podporuje imunitu, dýchaciu, tráviacu, nervovú sústavu a ďalšie sústavy ľudského tela.

Štúdia z roku 2011 testovala reakciu tymianového oleja na 120 kmeňoch baktérií pri pacientoch s infekciami ústnej dutiny, dýchacích ciest a močových ciest. Výsledky experimentov ukázali, že tymiánový olej vykazoval mimoriadne silnú aktivitu proti všetkým skúmaným kmeňom. Olej z tymiánu dokonca preukázal dobrú účinnosť proti kmeňom rezistentným na antibiotiká. Nečudo teda, že je tak účinný pri boji s bolesťou hrdla. 

tymiánový olej Hanus

Kúpiť tymiánový olej Hanus

8. Borievkový olej

Esenciálny olej z borievky je vďaka sladkej, drevitej vôni obľúbenou prísadou do mnohých domácich čistiacich prostriedkov, aromaterapeutických zmesí a voňavých sprejov. V súčasnosti sa borievkový olej bežne používa ako jeden z najlepších prírodných liekov na bolesť hrdla, ako aj na infekcie dýchacích ciest, únavu, bolesti svalov a artritídu.

Použitie borievky na bolesť hrdla potvrdzuje výskum, ktorý ukazuje, že borievkový olej skutočne obsahuje viac ako 87 rôznych účinných látok, vrátane silných antioxidantov, antibakteriálnych látok a antimykotík.

borievkový olej Hanus

Kúpiť borievkový olej Hanus

Ako používať esenciálne oleje na bolesť hrdla

Esenciálne oleje sa dajú použiť na bolesť hrdla tromi rôznymi spôsobmi: inhaláciou, topickou aplikáciou alebo vnútornou konzumáciou.

Inhalácia

Aromaterapia je terapeutické použitie esenciálnych olejov pochádzajúcich z rastlín na podporu fyzickej a psychickej pohody. Jedným z hlavných spôsobov použitia éterických olejov na aromaterapiu je vdychovanie vône alebo arómy éterického oleja.

Pri vdýchnutí vône esenciálneho oleja sa molekuly dostanú do nosných dutín a stimulujú reakciu v limbickom systéme mozgu, regulujú stres a upokojujú srdcovú frekvenciu, dýchanie, produkciu hormónov a krvný tlak. Na aromaterapiu možno využiť éterické oleje priamou inhaláciou, v kúpeli, v zvlhčovači vzduchu, parfumom, vodou po holení a prostredníctvom aromalampy alebo difúzora.

Jednoduchý spôsob, ako pravidelne praktizovať priame inhalácie, je pridať si jednu až dve kvapky esenciálneho oleja do dlane a rozotrieť ho. Potom je potrebné priložiť si ruky k nosu a urobiť 5–10 hlbokých a pomalých nádychov. Môžete tiež pridať dve až tri kvapky éterického oleja do vaty a tú dať do vankúša alebo na iné miesto, ktoré budete môcť často ovoniavať.

Ďalším vynikajúcim spôsobom, ako upokojiť boľavé hrdlo, je vdychovanie pary z vriacej vody obsahujúcej niekoľko kvapiek éterického oleja. Jednoducho naplňte veľkú misu horúcou vodou, prehoďte si cez hlavu uterák a vdychujte paru. Samozrejme, dávajte pozor, aby ste sa nepopálili.

Topická aplikácia

Topická aplikácia esenciálneho oleja spočíva v nanesení oleja na pokožku, vlasy, ústa, zuby, nechty alebo sliznice tela. Keď sa oleje dotknú tela, rýchlo preniknú.

Pretože sú čisté esenciálne oleje veľmi silné, je dôležité ich pred použitím na telo zriediť. Esenciálny olej môžete zriediť zmiešaním s nosným olejom (napríklad kokosový olej, jojobový olej, sladký mandľový alebo olivový olej) alebo prírodným neparfumovaným krémom. Pridajte 5–10 kvapiek éterického oleja do dvoch lyžíc nosného oleja alebo prírodného pleťového mlieka bez parfumácie. Potom môžete namiešaný olej alebo krém nanášať priamo na oblasť tela ako je krk, hrudník, priestor za ušami alebo spodná časť chodidiel.

Perorálne použitie

Mnoho esenciálnych olejov môžeme prijímať ústami, je však nevyhnutné uistiť sa, že konkrétne oleje sú bezpečné a čisté. Mnoho olejov na trhu môže byť zriedených alebo zmiešaných so syntetickými látkami, ktoré nie sú bezpečné pri požití.

Použitím éterických olejov v kloktadle môžete oleje priviesť priamo do styku s problematickou oblasťou. Stačí pridať jednu až dve kvapky esenciálneho oleja do pol pohára vlažnej vody a minútu až dve kloktať. Po kloktaní zmes neprehĺtajte.

Bezpečným a efektívnym spôsobom konzumácie éterických olejov je pridanie jednej kvapky oleja do pohára vody alebo do čajovej lyžičky medu. Medzi ďalšie možnosti orálnej aplikácie esenciálnych olejov patrí využitie kapsúl, príprava čaju a varenie s éterickými olejmi.

Riziká esenciálnych olejov pri liečbe bolesti hrdla

Uistite sa, že na bolesť hrdla používate éterické oleje terapeutickej kvality. Inhalačné alebo topické použitie éterických olejov je všeobecne bezpečnejšie ako perorálne použitie. Nikdy nepite a nenanášajte na pokožku nezriedené esenciálne oleje bez náležitého zaškolenia. Je nevyhnutné rozumieť tomu, akým spôsobom je najlepšie používať éterické oleje.

Dojčatá, deti, tehotné ženy, seniori a ľudia s ťažkými chorobami by nemali esenciálne oleje používať vnútorne, iba ak sú pod dohľadom lekára. Ak ste tehotná, pred použitím éterických olejov na pokožku sa poraďte s odborníkom.

Ak je bolesť v krku silná alebo trvá dlhšie ako jeden týždeň, vyhľadajte lekársku pomoc.

Súvisiace články

10 esenciálnych olejov na celulitídu

10 esenciálnych olejov na celulitídu

Čo je to celulitída? Celulitída je slovo, ktorým sa označuje zakrpatené alebo hrudkovité tkanivo, ktoré sa môže nachádzať na stehnách, bokoch, zadku alebo bruchu. Dospievajúce a dospelé ženy sú najčastejšie skupiny, ktoré bojujú s týmto kožným problémom, často...

5 esenciálnych olejov účinných na alergie

5 esenciálnych olejov účinných na alergie

Ako esenciálne oleje bojujú proti alergiám? Alergická reakcia začína v imunitnom systéme. Alergén je látka, ktorá napáda imunitný systém, takže si myslí, že alergén je votrelcom. Imunitný systém potom nadmerne reaguje na alergén, ktorý je v skutočnosti neškodnou...

Najuznávanejšie esenciálne oleje a ich historické použitie

Najuznávanejšie esenciálne oleje a ich historické použitie

Esenciálne oleje sú neoddeliteľnou súčasťou každodenného života ľudí už tisíce rokov. Éterické oleje sa v Biblii označujú aj ako arómy, parfumy a sladké vône. V Biblii je celkovo viac ako 600 odkazov na esenciálne oleje alebo aromatické rastliny, z ktorých boli...

3 Esenciálne oleje na prirodzenú rovnováhu hormónov

3 Esenciálne oleje na prirodzenú rovnováhu hormónov

V tomto článku sa dozviete, ktoré esenciálne oleje pomáhajú vyrovnať hladinu progesterónu a estrogénu, zlepšujú hormóny štítnej žľazy a pomáhajú mužom prirodzene zvyšovať nízku hladinu testosterónu. 1. Šalviový olej Štúdia z roku 2014 zverejnená v časopise Journal of...

3 Esenciálne oleje na podporu chudnutia

3 Esenciálne oleje na podporu chudnutia

Mnoho ľudí chce spaľovať tuky a schudnúť rýchlo, ale zároveň bezpečne a efektívne. Z tohto dôvodu sú esenciálne oleje na chudnutie jednou z vašich najlepších možností. Samotným používaním esenciálnych olejov neschudnete 20, 30 alebo 50 kilogramov. Môžu však pomôcť...

7 esenciálnych olejov účinných proti kašľu

7 esenciálnych olejov účinných proti kašľu

Aj keď množstvo ľudí trpí kašľom každý rok, mnohí si neuvedomujú, aké prírodné prostriedky sú skutočne účinné. Existuje niekoľko esenciálnych olejov na kašeľ, ktoré majú vykašliavacie, antivírusové a antibakteriálne vlastnosti. Tieto oleje slúžia ako bezpečný a účinný...