Dressing s nakladaným citrónom
Chuť tohto sladkokyslého dressingu sa najlepšie hodí ku chrumkavému šalátu alebo ku kuskusovému šalátu a kuracím mäsom. Nakladaný citrón je možné kúpiť, možno ho nájdete vo väčších supermarketoch. Prípadne môžete skúsiť obchod so špecialitami zo Stredného východu.
Ingrediencie:
4 polievkové lyžice extra panenského olivového oleja
1 polievková lyžica najemno nakrájaného nakladaného citróna
1 rozmačkaný stúčik cesnaku
1 polievková lyžica čerstvo vymačkanej citrónovej šťavy
2 čajové lyžičky medu
1 polievková lyžica čerstvo nasekaného koriandru
soľ a čierne korenie
Postup:
Všetky ingrediencie vložte do mixéru a mixujte, dokým nevznikne hladká zelená pasta.
Tento dressing podávajte na kuskusovom šaláte s trhaným grilovaným kurčaťom, rajčinami a čerstvou jarnou cibuľkou.

Kúpiť bio olivový olej
Marocký dressing
Na tento dressing potrebujete arganový olej a sladkopálivé marocké korenie, ktoré sa obvykle skladá z veľkého množstva najrôznejších ingrediencií – mletého koriandru, semena pískavice gréckeho sena, gáfrovej limetky a lístkov ruže. Skúste tento dressing podávať s cícerovým šalátom s trhaným kuraťom, hroziekami, praženými mandľami a nasekanými čerstvými bylinkami.
Ingrediencie:
5 polievkových lyžíc olivového oleja
1 polovica malej cibule, nakrájanej na tenké plátky
1 rozmačkaný strúčik cesnaku
1 čajová lyžička marockej zmesy korenia
2 čajové lyžičky melasy z granátového jablka
1 polovica čajovej lyžičky medu
1 polievková lyžica najemno nakrájaného nakladaného citrónu
1 polievková lyžica červeného vínneho octu
soľ a čierne korenie
Postup:
Na malej panvičke rozohrejte 2 polievkové lyžice oleja a pri miernej teplote pomaly smažte, asi 5 minút, cubuľu a cesnak, pridajte korenie, a trochu soli. Premiešajte melasu a med a nechajte zmes prehriať. Panvicu stiahnite z platny a primiešajte zbytok oleja. Nakoniec pridajte citrón a dochuťte. Ihneď spotrebujte.
Francúzsky dressing
V dnešnej dobe sa francúzskym dressingom označuje všeličo, ale pôvodne sa jednalo väčšinou len o vinaigrette, čo je zmes oleja a vínneho octu v rôznom pomere. Na výrobu správneho francúzskeho dressingu je potreba dokonale vyvážiť chute – nesmie byť ani príliš ostrý ani príliš mastný.
Ingrediencie:
1 polievková lyžica bieleho vínneho octu
1 čajová lyžička dijonskej horčice
4 polievkové lyžice extra panenského olivového oleja
2 polievkové lyžice slnečnicového oleja
štipka cukru
soľ a korenie
Postup:
V miske zmiešajte vínny ocot, horčicu, cukor, soľ, korenie a miešajte, dokým sa cukor nerozpustí. Potom postupne primiešavajte olej, dokým sa všetko nespojí. Dochuťte a podávajte.
V chladničke ho v uzavierateľnej nádobe môžete uchovať až týždeň s tým, že s ním pred použitím zatriaste. Môžete ho použiť k akémukoľvek šalátu.
Súvisiace články
Zmrzlina z olivového oleja
Recept na túto zmrzlinu pochádza od Giovanniho Fassiho z Palazzo del Freddo v Ríme. Zmrzlina má zaujímavú chuť a krémovú konzistenciu. Zhltne ju aj ten najzarytejší kritik. Na 4-6 porcií Ingrediencie 200 ml plnotučného mlieka 140 g trstinového cukru 100 ml smotany na...
Sladkokyslé papriky s mozzarellou a olivovým olejom
Veľmi jednoduchý recept na taliansky predkrm, pre tých ktorí majú naponáhlo. Jeho výnimočnosť spočíva v jednoduchosti, vyváženej chuti a farebnosti. Na 4-6 porcií Ingrediencie 440 g mozzarelly nakrájanej na plátky 8 zelených olív zbavených kôstok a rozkrojených na...