Bylinkový olej nie je ťažké vyrobiť. Obzvlášť výborné sú oleje, do ktorých sa pridáva bazalka, rozmarín alebo tymián. Bylinky rozdrťte v mažiari a potom dve polievkové lyžice byliniek vložte do fľaše s objemom 300ml. Prilejte olivový olej tak, aby bola fľaša do troch štvrtín plná.

Pridajte 1 polievkovú lyžicu vinného octu a fľašu pevne uzavrite. Umiestnite ju do vodného kúpeľa a celý týždeň (každý deň niekoľko hodín) ju zahrievajte takmer na bod varu. Až bude olej hotový, pridajte do fľaše na ozdobu na vrch štipku sušených byliniek.

1. Olej so šafránom

Šafrán dodá dressingu farbu a vynikajúcu chuť. Výborný je so šalátom s rajčinami.

Ingrediencie:

  • veľká štipka šafránových nití
  • 1 polievková lyžica bieleho vínneho octu
  • 1 čajová lyžička trstinového cukru
  • 4 polievkové lyžice extra panenského
  • olivového oleja
  • soľ a korenie

Postup:

Do malého hrnca vložte šafrán, 1 polievkovú lyžicu vody, vínny ocot a cukor. Zmes rozohrejte a miešajte, pokiaľ sa cukor nerozpustí. Priveďte k varu a potom odstavte. Nechajte úplne vychladnúť. Prilejte olej, dochuťte a podávajte.

2. Olej s bazalkou

Čerstvá bazalka prevonia celý dressing. Najlepšie je vyrábať olej s bazalkou v lete, kedy je bazalka v rozpuku a je taktiež najlacnejšia.

Ingrediencie:

  • 25g čerstvých bazalkových listov
  • 300ml extra panenského olivového oleja
  • trochu čerstvo vymačkanej citrónovej šťavy
  • štipka soli

Postup:

V mixéry mixujte bazalku, olej a trochu soli, pokým nevznikne jasne zelená pasta. Nechajte cez noc odležať a ďalší deň prelejte olej cez utierku. Uschovajte ho v chladničke, ale pred použitím ho uložte na miesto s pokojovou teplotou.

Tento dressing je vhodné podávať spolu s citrónovou šťavou. Nemiešajte šťavu a olej dohromady. Radšej oboje pridajte osobitne priamo na šalát.

3. Olej s tymiánom a bobkovým listom

Bobkový list a tymián dochutí olej iba zľahka. S použitím jemného octu, ako je napríklad čínsky čierny alebo ryžový vínny, dosiahnete ešte lepšiu chuť.

Ingrediencie:

Postup:

Bobkové listy, tymián, soľ a korenie dajte do mažiara a jemne rozdrťte. Preneste do pohára, prilejte olej a nechajte 5 dní naložené.

Olej prelejte do iného pohára, pridajte ocot, dochuťte soľou a korením a môžete podávať. Tento dressing skvele doplňuje listy šalátu alebo plátky cukety.

4. Olej s údeným cesnakom

Údenie je skvelý spôsob, ako sa pohrať s chuťami jedla. Často sa údi losos alebo kačka, ale skvele chutí aj údený cesnak. Na wok panvici bude potrebné vytvoriť dve poschodia. Taktiež je lepšie, keď otvoríte okno, pretože údenie cesnaku je dosť cítiť.

Ingrediencie:

  • 8 polievkových lyžíc hnedého cukru
  • 8 polievkových lyžíc dlhozrnnej ryže
  • 8 polievkových lyžíc čajových lístkov
  • 1 palička cesnaku
  • 250ml a 1 polievková lyžica extra panenského olivového oleja
  • čerstvo vymačkaná šťava z jedného citrónu na dochutenie
  • soľ a korenie

Postup:

Wok panvicu vyložte dvojitou vrstvou alobalu a na nej rozprestrite smez cukru, ryže a čajových lístkov. Cez udiacu sa zmes položte malý plech alebo zapekaciu nádobu, ale buďte opatrní, až sa nedotýka zmesi. Cesnak položte na plech.

Zvyšte teplotu platne, a akonáhle sa zmes začne údiť, zakryte panvicu pokrievkou. Znížte teplotu a nechajte údiť ďalších 15 minút, pokým cesnak nezmení farbu na tmavo hnedú. Nechajte vychladnúť.

Neolúpaný cesnak dajte do pohára, prilejte olej a nechajte stáť 1 týždeň. Olej sceďte a použite ho na dressingy. Na dochutenie môžete primiešať ocot a citrónovú šťavu. Tento dressing sa výborne hodí k hovädziemu carpacciu alebo k šalátu s jahňacími kúskami.

Súvisiace články

Sladkokyslé papriky s mozzarellou a olivovým olejom

Sladkokyslé papriky s mozzarellou a olivovým olejom

Veľmi jednoduchý recept na taliansky predkrm, pre tých ktorí majú naponáhlo. Jeho výnimočnosť spočíva v jednoduchosti, vyváženej chuti a farebnosti. Na 4-6 porcií Ingrediencie 440 g mozzarelly nakrájanej na plátky 8 zelených olív zbavených kôstok a rozkrojených na...

Osvedčené recepty na dressing s olivovým olejom

Osvedčené recepty na dressing s olivovým olejom

Dressing s nakladaným citrónom Chuť tohto sladkokyslého dressingu sa najlepšie hodí ku chrumkavému šalátu alebo ku kuskusovému šalátu a kuracím mäsom. Nakladaný citrón je možné kúpiť, možno ho nájdete vo väčších supermarketoch. Prípadne môžete skúsiť obchod so...