Dressing s nakladaným citrónom

Chuť tohto sladkokyslého dressingu sa najlepšie hodí ku chrumkavému šalátu alebo ku kuskusovému šalátu a kuracím mäsom. Nakladaný citrón je možné kúpiť, možno ho nájdete vo väčších supermarketoch. Prípadne môžete skúsiť obchod so špecialitami zo Stredného východu.

Ingrediencie:

4 polievkové lyžice extra panenského olivového oleja

1 polievková lyžica najemno nakrájaného nakladaného citróna

1 rozmačkaný stúčik cesnaku

1 polievková lyžica čerstvo vymačkanej citrónovej šťavy

2 čajové lyžičky medu

1 polievková lyžica čerstvo nasekaného koriandru

soľ a čierne korenie

Postup:

Všetky ingrediencie vložte do mixéru a mixujte, dokým nevznikne hladká zelená pasta.

Tento dressing podávajte na kuskusovom šaláte s trhaným grilovaným kurčaťom, rajčinami a čerstvou jarnou cibuľkou.

Kúpiť bio olivový olej

Marocký dressing

Na tento dressing potrebujete arganový olej a sladkopálivé marocké korenie, ktoré sa obvykle skladá z veľkého množstva najrôznejších ingrediencií – mletého koriandru, semena pískavice gréckeho sena, gáfrovej limetky a lístkov ruže. Skúste tento dressing podávať s cícerovým šalátom s trhaným kuraťom, hroziekami, praženými mandľami a nasekanými čerstvými bylinkami.

Ingrediencie:

5 polievkových lyžíc olivového oleja

1 polovica malej cibule, nakrájanej na tenké plátky

1 rozmačkaný strúčik cesnaku

1 čajová lyžička marockej zmesy korenia

2 čajové lyžičky melasy z granátového jablka

1 polovica čajovej lyžičky medu

1 polievková lyžica najemno nakrájaného nakladaného citrónu

1 polievková lyžica červeného vínneho octu

soľ a čierne korenie

Postup:

Na malej panvičke rozohrejte 2 polievkové lyžice oleja a pri miernej teplote pomaly smažte, asi 5 minút, cubuľu a cesnak, pridajte korenie, a trochu soli. Premiešajte melasu a med a nechajte zmes prehriať. Panvicu stiahnite z platny a primiešajte zbytok oleja. Nakoniec pridajte citrón a dochuťte. Ihneď spotrebujte.

Francúzsky dressing

V dnešnej dobe sa francúzskym dressingom označuje všeličo, ale pôvodne sa jednalo väčšinou len o vinaigrette, čo je zmes oleja a vínneho octu v rôznom pomere. Na výrobu správneho francúzskeho dressingu je potreba dokonale vyvážiť chute – nesmie byť ani príliš ostrý ani príliš mastný.

Ingrediencie:

1 polievková lyžica bieleho vínneho octu

1 čajová lyžička dijonskej horčice

4 polievkové lyžice extra panenského olivového oleja

2 polievkové lyžice slnečnicového oleja

štipka cukru

soľ a korenie

Postup:

V miske zmiešajte vínny ocot, horčicu, cukor, soľ, korenie a miešajte, dokým sa cukor nerozpustí. Potom postupne primiešavajte olej, dokým sa všetko nespojí. Dochuťte a podávajte.

V chladničke ho v uzavierateľnej nádobe môžete uchovať až týždeň s tým, že s ním pred použitím zatriaste. Môžete ho použiť k akémukoľvek šalátu.

Súvisiace články

Krémová Hokkaido polievka s tekvicovým olejom

Krémová Hokkaido polievka s tekvicovým olejom

Hokkaido polievka je jednoduchá, chutná a plná vitamínov. Ak ste fanúšik krémových polievok, túto budete milovať! Ingrediencie 1kg tekvice Hokkaido 2 lyžice olivového oleja 1 väčšia cibuľa 3 strúčiky cesnaku približne 700ml kuracieho vývaru – ak nemáte, v 700ml...

Inšpirujte sa dressingami s arašidovým olejom

Inšpirujte sa dressingami s arašidovým olejom

Arašidový olej sa získava z rozdrvených plodov podzemnice olejnej. Je svetložltej farby, má charakteristickú vôňu arašidov a intenzívnu chuť. Arašidy zdravie upevňujú vďaka vysokému obsahu nenasýtených mastných tukov, bielkovín, a vďaka vitamínom a minerálnym látkam,...

Sladkokyslé bravčové rebierka s arašidovým olejom

Sladkokyslé bravčové rebierka s arašidovým olejom

 Tento recept ocenia všetci, ktorí majú radi dobre pripravené mäsko. Pečené rebierka sú klasikou a na ich prípravu existuje nespočetné množstvo receptov. Ten náš sa od ostatných receptov odlišuje práve vďaka pridanému arašidovému oleju, ktorý rebierkam dodá intenzívnu...

Vyskúšajte dressingy so zdravým avokádovým olejom

Vyskúšajte dressingy so zdravým avokádovým olejom

Avokádový olej je nielen zdravý, ale je tiež chutným doplnkom k jedlu. Môže sa používať namiesto iných jedlých olejov, masla a margarínu. Kyselina olejová obsiahnutá v avokádovom oleji zabezpečuje vysokú odolnosť voči oxidácii, čo znamená, že má dlhšiu trvanlivosť ako...

Zmrzlina z olivového oleja

Zmrzlina z olivového oleja

Recept na túto zmrzlinu pochádza od Giovanniho Fassiho z Palazzo del Freddo v Ríme. Zmrzlina má zaujímavú chuť a krémovú konzistenciu. Zhltne ju aj ten najzarytejší kritik. Na 4-6 porcií Ingrediencie 200 ml plnotučného mlieka 140 g trstinového cukru 100 ml smotany na...

Sladkokyslé papriky s mozzarellou a olivovým olejom

Sladkokyslé papriky s mozzarellou a olivovým olejom

Veľmi jednoduchý recept na taliansky predkrm, pre tých ktorí majú naponáhlo. Jeho výnimočnosť spočíva v jednoduchosti, vyváženej chuti a farebnosti. Na 4-6 porcií Ingrediencie 440 g mozzarelly nakrájanej na plátky 8 zelených olív zbavených kôstok a rozkrojených na...