Bylinkový olej nie je ťažké vyrobiť. Obzvlášť výborné sú oleje, do ktorých sa pridáva bazalka, rozmarín alebo tymián. Bylinky rozdrťte v mažiari a potom dve polievkové lyžice byliniek vložte do fľaše s objemom 300ml. Prilejte olivový olej tak, aby bola fľaša do troch štvrtín plná.

Pridajte 1 polievkovú lyžicu vinného octu a fľašu pevne uzavrite. Umiestnite ju do vodného kúpeľa a celý týždeň (každý deň niekoľko hodín) ju zahrievajte takmer na bod varu. Až bude olej hotový, pridajte do fľaše na ozdobu na vrch štipku sušených byliniek.

1. Olej so šafránom

Šafrán dodá dressingu farbu a vynikajúcu chuť. Výborný je so šalátom s rajčinami.

Ingrediencie:

  • veľká štipka šafránových nití
  • 1 polievková lyžica bieleho vínneho octu
  • 1 čajová lyžička trstinového cukru
  • 4 polievkové lyžice extra panenského
  • olivového oleja
  • soľ a korenie

Postup:

Do malého hrnca vložte šafrán, 1 polievkovú lyžicu vody, vínny ocot a cukor. Zmes rozohrejte a miešajte, pokiaľ sa cukor nerozpustí. Priveďte k varu a potom odstavte. Nechajte úplne vychladnúť. Prilejte olej, dochuťte a podávajte.

2. Olej s bazalkou

Čerstvá bazalka prevonia celý dressing. Najlepšie je vyrábať olej s bazalkou v lete, kedy je bazalka v rozpuku a je taktiež najlacnejšia.

Ingrediencie:

  • 25g čerstvých bazalkových listov
  • 300ml extra panenského olivového oleja
  • trochu čerstvo vymačkanej citrónovej šťavy
  • štipka soli

Postup:

V mixéry mixujte bazalku, olej a trochu soli, pokým nevznikne jasne zelená pasta. Nechajte cez noc odležať a ďalší deň prelejte olej cez utierku. Uschovajte ho v chladničke, ale pred použitím ho uložte na miesto s pokojovou teplotou.

Tento dressing je vhodné podávať spolu s citrónovou šťavou. Nemiešajte šťavu a olej dohromady. Radšej oboje pridajte osobitne priamo na šalát.

3. Olej s tymiánom a bobkovým listom

Bobkový list a tymián dochutí olej iba zľahka. S použitím jemného octu, ako je napríklad čínsky čierny alebo ryžový vínny, dosiahnete ešte lepšiu chuť.

Ingrediencie:

Postup:

Bobkové listy, tymián, soľ a korenie dajte do mažiara a jemne rozdrťte. Preneste do pohára, prilejte olej a nechajte 5 dní naložené.

Olej prelejte do iného pohára, pridajte ocot, dochuťte soľou a korením a môžete podávať. Tento dressing skvele doplňuje listy šalátu alebo plátky cukety.

4. Olej s údeným cesnakom

Údenie je skvelý spôsob, ako sa pohrať s chuťami jedla. Často sa údi losos alebo kačka, ale skvele chutí aj údený cesnak. Na wok panvici bude potrebné vytvoriť dve poschodia. Taktiež je lepšie, keď otvoríte okno, pretože údenie cesnaku je dosť cítiť.

Ingrediencie:

  • 8 polievkových lyžíc hnedého cukru
  • 8 polievkových lyžíc dlhozrnnej ryže
  • 8 polievkových lyžíc čajových lístkov
  • 1 palička cesnaku
  • 250ml a 1 polievková lyžica extra panenského olivového oleja
  • čerstvo vymačkaná šťava z jedného citrónu na dochutenie
  • soľ a korenie

Postup:

Wok panvicu vyložte dvojitou vrstvou alobalu a na nej rozprestrite smez cukru, ryže a čajových lístkov. Cez udiacu sa zmes položte malý plech alebo zapekaciu nádobu, ale buďte opatrní, až sa nedotýka zmesi. Cesnak položte na plech.

Zvyšte teplotu platne, a akonáhle sa zmes začne údiť, zakryte panvicu pokrievkou. Znížte teplotu a nechajte údiť ďalších 15 minút, pokým cesnak nezmení farbu na tmavo hnedú. Nechajte vychladnúť.

Neolúpaný cesnak dajte do pohára, prilejte olej a nechajte stáť 1 týždeň. Olej sceďte a použite ho na dressingy. Na dochutenie môžete primiešať ocot a citrónovú šťavu. Tento dressing sa výborne hodí k hovädziemu carpacciu alebo k šalátu s jahňacími kúskami.

Súvisiace články

Obohaťte svoju kuchyňu o dressingy s orechovými olejmi

Obohaťte svoju kuchyňu o dressingy s orechovými olejmi

Vincotto dressing s vlašskými orechmi Vincotto (druh octu) je sladký tmavý sirup vyrábaný z fermentovaného vínneho muštu. Pochádza z oblasti Apulie na Juhu Talianska. Nájsť ho môžete v talianskych delikatesách alebo v špecializovaných obchodoch. Ingrediencie: 1...

Krémová Hokkaido polievka s tekvicovým olejom

Krémová Hokkaido polievka s tekvicovým olejom

Hokkaido polievka je jednoduchá, chutná a plná vitamínov. Ak ste fanúšik krémových polievok, túto budete milovať! Ingrediencie 1kg tekvice Hokkaido 2 lyžice olivového oleja 1 väčšia cibuľa 3 strúčiky cesnaku približne 700ml kuracieho vývaru – ak nemáte, v 700ml...

Inšpirujte sa dressingami s arašidovým olejom

Inšpirujte sa dressingami s arašidovým olejom

Arašidový olej sa získava z rozdrvených plodov podzemnice olejnej. Je svetložltej farby, má charakteristickú vôňu arašidov a intenzívnu chuť. Arašidy zdravie upevňujú vďaka vysokému obsahu nenasýtených mastných tukov, bielkovín, a vďaka vitamínom a minerálnym látkam,...

Sladkokyslé bravčové rebierka s arašidovým olejom

Sladkokyslé bravčové rebierka s arašidovým olejom

 Tento recept ocenia všetci, ktorí majú radi dobre pripravené mäsko. Pečené rebierka sú klasikou a na ich prípravu existuje nespočetné množstvo receptov. Ten náš sa od ostatných receptov odlišuje práve vďaka pridanému arašidovému oleju, ktorý rebierkam dodá intenzívnu...

Vyskúšajte dressingy so zdravým avokádovým olejom

Vyskúšajte dressingy so zdravým avokádovým olejom

Avokádový olej je nielen zdravý, ale je tiež chutným doplnkom k jedlu. Môže sa používať namiesto iných jedlých olejov, masla a margarínu. Kyselina olejová obsiahnutá v avokádovom oleji zabezpečuje vysokú odolnosť voči oxidácii, čo znamená, že má dlhšiu trvanlivosť ako...

Zmrzlina z olivového oleja

Zmrzlina z olivového oleja

Recept na túto zmrzlinu pochádza od Giovanniho Fassiho z Palazzo del Freddo v Ríme. Zmrzlina má zaujímavú chuť a krémovú konzistenciu. Zhltne ju aj ten najzarytejší kritik. Na 4-6 porcií Ingrediencie 200 ml plnotučného mlieka 140 g trstinového cukru 100 ml smotany na...