Arašidový olej sa získava z rozdrvených plodov podzemnice olejnej. Je svetložltej farby, má charakteristickú vôňu arašidov a intenzívnu chuť. Arašidy zdravie upevňujú vďaka vysokému obsahu nenasýtených mastných tukov, bielkovín, a vďaka vitamínom a minerálnym látkam, ktoré obsahujú. Z vitamínov je to vitamín A, vitamíny skupiny B – B1, B2, B9 a vitamín D. Zo stopových prvkov obsahujú železo, zinok, vápnik, horčík, draslík, jód, fosfor, kobalt. Majú vysoký obsah vlákniny a kalórií.

Arašidový olej je ideálny pre zdravé varenie. Na rozdiel od väčšiny iných rastlinných olejov je totiž vhodný aj na vyprážanie alebo varenie pri vysokých teplotách. Má vysoký bod dymenia a počas tepelnej prípravy nestráca zo svojej kvality. Vo veľkej miere je využívaný najmä v japonskej, čínskej a kórejskej kuchyni. Je vhodný:

  • k rybám a morským plodom,
  • do múčnikov a dezertov,
  • na prípravu dressingov do šalátov.

Dressing Mirin

Tento jemný dressing sa nesie v japonskom štýle. Vďaka Mirinu je ľahko nasladlý, čo ale skvele vyvažuje ryžový vínny ocot. Výborný je podávaný teplý, preliaty cez ustrice.

Ingrediencie:

  • 50 ml ryžového vína Mirin
  • 1 jarná cibuľka nakrájaná na tenké plátky
  • 1 cesnakový strúčik nakrájaný na plátky
  • 2 polievkové lyžice ryžového vínneho octu
  • 1 polievková lyžica tmavej sójovej omáčky
  • 2 polievkové lyžice arašidového alebo slnečnicového oleja
  • 1 čajová lyžička čerstvo nasekaného koriandru

Postup:

Mirin, polovicu jarných cibuliek, cesnak, vínny ocot a sójovú omáčku dajte do malého hrnca. Priveďte k varu a asi 2 minúty povarte. Preceďte a nechajte vychladnúť.

Primiešajte olej, nasekaný koriander a zbytok jarných cibuliek. Ihneď podávajte.

Sladký chilli dressing

Keď počujeme o ázijskej kuchyni, obvykle si predstavíme kombináciu pálivého, sladkého a kyslého. To všetko môžeme nájsť v tomto dressingu.

Ingrediencie:

  • 75 ml ryžového vínneho octu
  • 50 g kryštálového cukru
  • 2 červené chilli papričky najemno nakrájané
  • 6 polievkových lyžíc arašidového oleja
  • čerstvo vymačkaná šťava z polovice limetky
  • 2 polievkové lyžice thajskej rybej omáčky

Postup:

Do malého hrnca dajte vínny ocot, cukor a 1 polievkovú lyžicu vody. Nahrejte, aby sa cukor rozpustil, a nechajte povariť 5 minút, dokým tekutina nezmení konzistenciu na sirup. Primiešajte na jemné plátky nakrájanú papričku a nechajte úplne vychladnúť.

Dohromady zmiešajte zvyšné ingrediencie. Až sa dressing spojí, dochuťte.

Tento dressing sa výborne hodí k thajskému šalátu s hovädzím mäsom, rajčinami, uhorkou, červenou cibuľou a čerstvými bylinkami.

Kúpiť arašidový olej 100ml

Kúpiť arašidový olej 500ml

Súvisiace články

Krémová Hokkaido polievka s tekvicovým olejom

Krémová Hokkaido polievka s tekvicovým olejom

Hokkaido polievka je jednoduchá, chutná a plná vitamínov. Ak ste fanúšik krémových polievok, túto budete milovať! Ingrediencie 1kg tekvice Hokkaido 2 lyžice olivového oleja 1 väčšia cibuľa 3 strúčiky cesnaku približne 700ml kuracieho vývaru – ak nemáte, v 700ml...

Sladkokyslé bravčové rebierka s arašidovým olejom

Sladkokyslé bravčové rebierka s arašidovým olejom

 Tento recept ocenia všetci, ktorí majú radi dobre pripravené mäsko. Pečené rebierka sú klasikou a na ich prípravu existuje nespočetné množstvo receptov. Ten náš sa od ostatných receptov odlišuje práve vďaka pridanému arašidovému oleju, ktorý rebierkam dodá intenzívnu...

Vyskúšajte dressingy so zdravým avokádovým olejom

Vyskúšajte dressingy so zdravým avokádovým olejom

Avokádový olej je nielen zdravý, ale je tiež chutným doplnkom k jedlu. Môže sa používať namiesto iných jedlých olejov, masla a margarínu. Kyselina olejová obsiahnutá v avokádovom oleji zabezpečuje vysokú odolnosť voči oxidácii, čo znamená, že má dlhšiu trvanlivosť ako...

Zmrzlina z olivového oleja

Zmrzlina z olivového oleja

Recept na túto zmrzlinu pochádza od Giovanniho Fassiho z Palazzo del Freddo v Ríme. Zmrzlina má zaujímavú chuť a krémovú konzistenciu. Zhltne ju aj ten najzarytejší kritik. Na 4-6 porcií Ingrediencie 200 ml plnotučného mlieka 140 g trstinového cukru 100 ml smotany na...

Sladkokyslé papriky s mozzarellou a olivovým olejom

Sladkokyslé papriky s mozzarellou a olivovým olejom

Veľmi jednoduchý recept na taliansky predkrm, pre tých ktorí majú naponáhlo. Jeho výnimočnosť spočíva v jednoduchosti, vyváženej chuti a farebnosti. Na 4-6 porcií Ingrediencie 440 g mozzarelly nakrájanej na plátky 8 zelených olív zbavených kôstok a rozkrojených na...

Osvedčené recepty na dressing s olivovým olejom

Osvedčené recepty na dressing s olivovým olejom

Dressing s nakladaným citrónom Chuť tohto sladkokyslého dressingu sa najlepšie hodí ku chrumkavému šalátu alebo ku kuskusovému šalátu a kuracím mäsom. Nakladaný citrón je možné kúpiť, možno ho nájdete vo väčších supermarketoch. Prípadne môžete skúsiť obchod so...