Vincotto dressing s vlašskými orechmi
Vincotto (druh octu) je sladký tmavý sirup vyrábaný z fermentovaného vínneho muštu. Pochádza z oblasti Apulie na Juhu Talianska. Nájsť ho môžete v talianskych delikatesách alebo v špecializovaných obchodoch.
Ingrediencie:
- 1 polievková lyžica vincotto octu
- 2 čajové lyžičky červeného vínneho octu
- 3 polievkové lyžice oleja z vlašských orechov
- 1 polievková lyžica extra panenského olivového oleja
- soľ a čierne korenie
Postup:
Všetky ingrediencie zmiešajte dohromady, dochuťte a servírujte. Dressingom pokvapkajte šalát z rajčín a rokety s hoblinami z parmezánu.
Kúpiť bio olej z vlašských orechov
Pomarančový dressing so sherry a hrozienkami
Pedro Ximenez je veľmi skladké dezertné sherry, ktoré sa vyrába z hrozien pestovaných v Španielsku. V Južnej Amerike je známe skôr pod názvom Pedro Gimenez. Pokiaľ by ste nemohli toto sherry zohnať, môžete miesto neho použiť víno marsala alebo nealkoholický hroznový džús.
Ingrediencie:
- 2 polievkové lyžice extra panenského olivového oleja
- 30g celých lieskových orieškov
- 30g hrozienok
- 3 polievkové lyžice sladkého sherry
- 2 polievkové lyžice sherry vínneho octu
- nastrúhaná kôra z 1 pomaranča
- 1,5 polievkovej lyžice pomarančovej šťavy
- 4 polievkové lyžice oleja z lieskových orieškov
- soľ a čierne korenie
Postup:
Olivový olej zohrejte na panvici. Lieskové oriešky asi 1-2 minúty ľahko opražte do zlata. Pridajte hrozienka a smažte ďalšiu minútu, dokým nezmäknú.
Sherry a vínny ocot pridajte do panvice a nechajte pol minúty bublať. Primiešajte pomarančovú kôru a šťavu, dokým sa nezohrejú, potom stiahnite z platne a všetko preložte do misky.
Postupne vmiešajte olej z lieskových orechov, dochuťte a podávajte teplé so šalátom s kačkou, čakankou a kúskami pomaranča.
Kúpiť bio olej z lieskových orechov
Tarragon vinaigrette
Pokiaľ môžete, použite na tento recept olej makadamiový. Ten svojou jemnou orieškovou chuťou palinu najlepšie doplňuje. Aj olej z lieskových orieškov sa do tohto receptu hodí a pravdepodobne ho ľahšie zoženiete.
Ingrediencie:
- 2 čajové lyžičky bieleho vínneho octu
- 1 čajová lyžička dijonskej horčice
- 1 polovica až 1 čajová lyžička trstinového cukru
- 2 polievkové lyžice nasekanej paliny
- 3 polievkové lyžice makadamiového oleja alebo oleja z lieskových orieškov
- 1 polievková lyžica extra panenského olivového oleja
- soľ a čierne korenie
Postup:
Vínny ocot, horčicu, cukor, palinu a trochu soli a korenia mixujte v mixéry, dokým sa všetko nespojí. Potom pridajte olej a znovu mixujte, dokým sa všetko dobre nezmieša. Dochuťte a podávajte.
Tento dressing sa hodí k šalátom s mierne opečeným lososom.
Kúpiť bio makadamiový olej
Súvisiace články
Ako vyrobiť bylinkový olej + 4 recepty na dressing s bylinkami
Bylinkový olej nie je ťažké vyrobiť. Obzvlášť výborné sú oleje, do ktorých sa pridáva bazalka, rozmarín alebo tymián. Bylinky rozdrťte v mažiari a potom dve polievkové lyžice byliniek vložte do fľaše s objemom 300ml. Prilejte olivový olej tak, aby bola fľaša do troch...
Krémová Hokkaido polievka s tekvicovým olejom
Hokkaido polievka je jednoduchá, chutná a plná vitamínov. Ak ste fanúšik krémových polievok, túto budete milovať! Ingrediencie 1kg tekvice Hokkaido 2 lyžice olivového oleja 1 väčšia cibuľa 3 strúčiky cesnaku približne 700ml kuracieho vývaru – ak nemáte, v 700ml...
Inšpirujte sa dressingami s arašidovým olejom
Arašidový olej sa získava z rozdrvených plodov podzemnice olejnej. Je svetložltej farby, má charakteristickú vôňu arašidov a intenzívnu chuť. Arašidy zdravie upevňujú vďaka vysokému obsahu nenasýtených mastných tukov, bielkovín, a vďaka vitamínom a minerálnym látkam,...
Sladkokyslé bravčové rebierka s arašidovým olejom
Tento recept ocenia všetci, ktorí majú radi dobre pripravené mäsko. Pečené rebierka sú klasikou a na ich prípravu existuje nespočetné množstvo receptov. Ten náš sa od ostatných receptov odlišuje práve vďaka pridanému arašidovému oleju, ktorý rebierkam dodá intenzívnu...
Vyskúšajte dressingy so zdravým avokádovým olejom
Avokádový olej je nielen zdravý, ale je tiež chutným doplnkom k jedlu. Môže sa používať namiesto iných jedlých olejov, masla a margarínu. Kyselina olejová obsiahnutá v avokádovom oleji zabezpečuje vysokú odolnosť voči oxidácii, čo znamená, že má dlhšiu trvanlivosť ako...
Zmrzlina z olivového oleja
Recept na túto zmrzlinu pochádza od Giovanniho Fassiho z Palazzo del Freddo v Ríme. Zmrzlina má zaujímavú chuť a krémovú konzistenciu. Zhltne ju aj ten najzarytejší kritik. Na 4-6 porcií Ingrediencie 200 ml plnotučného mlieka 140 g trstinového cukru 100 ml smotany na...