Vincotto dressing s vlašskými orechmi

Vincotto (druh octu) je sladký tmavý sirup vyrábaný z fermentovaného vínneho muštu. Pochádza z oblasti Apulie na Juhu Talianska. Nájsť ho môžete v talianskych delikatesách alebo v špecializovaných obchodoch.

Ingrediencie:

  • 1 polievková lyžica vincotto octu
  • 2 čajové lyžičky červeného vínneho octu
  • 3 polievkové lyžice oleja z vlašských orechov
  • 1 polievková lyžica extra panenského olivového oleja
  • soľ a čierne korenie

Postup:

Všetky ingrediencie zmiešajte dohromady, dochuťte a servírujte. Dressingom pokvapkajte šalát z rajčín a rokety s hoblinami z parmezánu.

olej z vlašských orechov biopurus

Kúpiť bio olej z vlašských orechov

Pomarančový dressing so sherry a hrozienkami

Pedro Ximenez je veľmi skladké dezertné sherry, ktoré sa vyrába z hrozien pestovaných v Španielsku. V Južnej Amerike je známe skôr pod názvom Pedro Gimenez. Pokiaľ by ste nemohli toto sherry zohnať, môžete miesto neho použiť víno marsala alebo nealkoholický hroznový džús.

Ingrediencie:

  • 2 polievkové lyžice extra panenského olivového oleja
  • 30g celých lieskových orieškov
  • 30g hrozienok
  • 3 polievkové lyžice sladkého sherry
  • 2 polievkové lyžice sherry vínneho octu
  • nastrúhaná kôra z 1 pomaranča
  • 1,5 polievkovej lyžice pomarančovej šťavy
  • 4 polievkové lyžice oleja z lieskových orieškov
  • soľ a čierne korenie

Postup:

Olivový olej zohrejte na panvici. Lieskové oriešky asi 1-2 minúty ľahko opražte do zlata. Pridajte hrozienka a smažte ďalšiu minútu, dokým nezmäknú.

Sherry a vínny ocot pridajte do panvice a nechajte pol minúty bublať. Primiešajte pomarančovú kôru a šťavu, dokým sa nezohrejú, potom stiahnite z platne a všetko preložte do misky.

Postupne vmiešajte olej z lieskových orechov, dochuťte a podávajte teplé so šalátom s kačkou, čakankou a kúskami pomaranča.

olej z lieskových orechov podor

Kúpiť bio olej z lieskových orechov

Tarragon vinaigrette

Pokiaľ môžete, použite na tento recept olej makadamiový. Ten svojou jemnou orieškovou chuťou palinu najlepšie doplňuje. Aj olej z lieskových orieškov sa do tohto receptu hodí a pravdepodobne ho ľahšie zoženiete.

Ingrediencie:

  • 2 čajové lyžičky bieleho vínneho octu
  • 1 čajová lyžička dijonskej horčice
  • 1 polovica až 1 čajová lyžička trstinového cukru
  • 2 polievkové lyžice nasekanej paliny
  • 3 polievkové lyžice makadamiového oleja alebo oleja z lieskových orieškov
  • 1 polievková lyžica extra panenského olivového oleja
  • soľ a čierne korenie

Postup:

Vínny ocot, horčicu, cukor, palinu a trochu soli a korenia mixujte v mixéry, dokým sa všetko nespojí. Potom pridajte olej a znovu mixujte, dokým sa všetko dobre nezmieša. Dochuťte a podávajte.

Tento dressing sa hodí k šalátom s mierne opečeným lososom.

makadamiový olej biopurus

Kúpiť bio makadamiový olej

Súvisiace články

Ako vyrobiť bylinkový olej + 4 recepty na dressing s bylinkami

Ako vyrobiť bylinkový olej + 4 recepty na dressing s bylinkami

Bylinkový olej nie je ťažké vyrobiť. Obzvlášť výborné sú oleje, do ktorých sa pridáva bazalka, rozmarín alebo tymián. Bylinky rozdrťte v mažiari a potom dve polievkové lyžice byliniek vložte do fľaše s objemom 300ml. Prilejte olivový olej tak, aby bola fľaša do troch...

Krémová Hokkaido polievka s tekvicovým olejom

Krémová Hokkaido polievka s tekvicovým olejom

Hokkaido polievka je jednoduchá, chutná a plná vitamínov. Ak ste fanúšik krémových polievok, túto budete milovať! Ingrediencie 1kg tekvice Hokkaido 2 lyžice olivového oleja 1 väčšia cibuľa 3 strúčiky cesnaku približne 700ml kuracieho vývaru – ak nemáte, v 700ml...

Inšpirujte sa dressingami s arašidovým olejom

Inšpirujte sa dressingami s arašidovým olejom

Arašidový olej sa získava z rozdrvených plodov podzemnice olejnej. Je svetložltej farby, má charakteristickú vôňu arašidov a intenzívnu chuť. Arašidy zdravie upevňujú vďaka vysokému obsahu nenasýtených mastných tukov, bielkovín, a vďaka vitamínom a minerálnym látkam,...

Sladkokyslé bravčové rebierka s arašidovým olejom

Sladkokyslé bravčové rebierka s arašidovým olejom

 Tento recept ocenia všetci, ktorí majú radi dobre pripravené mäsko. Pečené rebierka sú klasikou a na ich prípravu existuje nespočetné množstvo receptov. Ten náš sa od ostatných receptov odlišuje práve vďaka pridanému arašidovému oleju, ktorý rebierkam dodá intenzívnu...

Vyskúšajte dressingy so zdravým avokádovým olejom

Vyskúšajte dressingy so zdravým avokádovým olejom

Avokádový olej je nielen zdravý, ale je tiež chutným doplnkom k jedlu. Môže sa používať namiesto iných jedlých olejov, masla a margarínu. Kyselina olejová obsiahnutá v avokádovom oleji zabezpečuje vysokú odolnosť voči oxidácii, čo znamená, že má dlhšiu trvanlivosť ako...

Zmrzlina z olivového oleja

Zmrzlina z olivového oleja

Recept na túto zmrzlinu pochádza od Giovanniho Fassiho z Palazzo del Freddo v Ríme. Zmrzlina má zaujímavú chuť a krémovú konzistenciu. Zhltne ju aj ten najzarytejší kritik. Na 4-6 porcií Ingrediencie 200 ml plnotučného mlieka 140 g trstinového cukru 100 ml smotany na...