Arašidový olej sa získava z rozdrvených plodov podzemnice olejnej. Je svetložltej farby, má charakteristickú vôňu arašidov a intenzívnu chuť. Arašidy zdravie upevňujú vďaka vysokému obsahu nenasýtených mastných tukov, bielkovín, a vďaka vitamínom a minerálnym látkam, ktoré obsahujú. Z vitamínov je to vitamín A, vitamíny skupiny B – B1, B2, B9 a vitamín D. Zo stopových prvkov obsahujú železo, zinok, vápnik, horčík, draslík, jód, fosfor, kobalt. Majú vysoký obsah vlákniny a kalórií.
Arašidový olej je ideálny pre zdravé varenie. Na rozdiel od väčšiny iných rastlinných olejov je totiž vhodný aj na vyprážanie alebo varenie pri vysokých teplotách. Má vysoký bod dymenia a počas tepelnej prípravy nestráca zo svojej kvality. Vo veľkej miere je využívaný najmä v japonskej, čínskej a kórejskej kuchyni. Je vhodný:
- k rybám a morským plodom,
- do múčnikov a dezertov,
- na prípravu dressingov do šalátov.
Dressing Mirin
Tento jemný dressing sa nesie v japonskom štýle. Vďaka Mirinu je ľahko nasladlý, čo ale skvele vyvažuje ryžový vínny ocot. Výborný je podávaný teplý, preliaty cez ustrice.
Ingrediencie:
- 50 ml ryžového vína Mirin
- 1 jarná cibuľka nakrájaná na tenké plátky
- 1 cesnakový strúčik nakrájaný na plátky
- 2 polievkové lyžice ryžového vínneho octu
- 1 polievková lyžica tmavej sójovej omáčky
- 2 polievkové lyžice arašidového alebo slnečnicového oleja
- 1 čajová lyžička čerstvo nasekaného koriandru
Postup:
Mirin, polovicu jarných cibuliek, cesnak, vínny ocot a sójovú omáčku dajte do malého hrnca. Priveďte k varu a asi 2 minúty povarte. Preceďte a nechajte vychladnúť.
Primiešajte olej, nasekaný koriander a zbytok jarných cibuliek. Ihneď podávajte.
Sladký chilli dressing
Keď počujeme o ázijskej kuchyni, obvykle si predstavíme kombináciu pálivého, sladkého a kyslého. To všetko môžeme nájsť v tomto dressingu.
Ingrediencie:
- 75 ml ryžového vínneho octu
- 50 g kryštálového cukru
- 2 červené chilli papričky najemno nakrájané
- 6 polievkových lyžíc arašidového oleja
- čerstvo vymačkaná šťava z polovice limetky
- 2 polievkové lyžice thajskej rybej omáčky
Postup:
Do malého hrnca dajte vínny ocot, cukor a 1 polievkovú lyžicu vody. Nahrejte, aby sa cukor rozpustil, a nechajte povariť 5 minút, dokým tekutina nezmení konzistenciu na sirup. Primiešajte na jemné plátky nakrájanú papričku a nechajte úplne vychladnúť.
Dohromady zmiešajte zvyšné ingrediencie. Až sa dressing spojí, dochuťte.
Tento dressing sa výborne hodí k thajskému šalátu s hovädzím mäsom, rajčinami, uhorkou, červenou cibuľou a čerstvými bylinkami.
Kúpiť arašidový olej 100ml
Kúpiť arašidový olej 500ml
Súvisiace články
Sladkokyslé papriky s mozzarellou a olivovým olejom
Veľmi jednoduchý recept na taliansky predkrm, pre tých ktorí majú naponáhlo. Jeho výnimočnosť spočíva v jednoduchosti, vyváženej chuti a farebnosti. Na 4-6 porcií Ingrediencie 440 g mozzarelly nakrájanej na plátky 8 zelených olív zbavených kôstok a rozkrojených na...
Osvedčené recepty na dressing s olivovým olejom
Dressing s nakladaným citrónom Chuť tohto sladkokyslého dressingu sa najlepšie hodí ku chrumkavému šalátu alebo ku kuskusovému šalátu a kuracím mäsom. Nakladaný citrón je možné kúpiť, možno ho nájdete vo väčších supermarketoch. Prípadne môžete skúsiť obchod so...