Vincotto dressing s vlašskými orechmi
Vincotto (druh octu) je sladký tmavý sirup vyrábaný z fermentovaného vínneho muštu. Pochádza z oblasti Apulie na Juhu Talianska. Nájsť ho môžete v talianskych delikatesách alebo v špecializovaných obchodoch.
Ingrediencie:
- 1 polievková lyžica vincotto octu
- 2 čajové lyžičky červeného vínneho octu
- 3 polievkové lyžice oleja z vlašských orechov
- 1 polievková lyžica extra panenského olivového oleja
- soľ a čierne korenie
Postup:
Všetky ingrediencie zmiešajte dohromady, dochuťte a servírujte. Dressingom pokvapkajte šalát z rajčín a rokety s hoblinami z parmezánu.

Kúpiť bio olej z vlašských orechov
Pomarančový dressing so sherry a hrozienkami
Pedro Ximenez je veľmi skladké dezertné sherry, ktoré sa vyrába z hrozien pestovaných v Španielsku. V Južnej Amerike je známe skôr pod názvom Pedro Gimenez. Pokiaľ by ste nemohli toto sherry zohnať, môžete miesto neho použiť víno marsala alebo nealkoholický hroznový džús.
Ingrediencie:
- 2 polievkové lyžice extra panenského olivového oleja
- 30g celých lieskových orieškov
- 30g hrozienok
- 3 polievkové lyžice sladkého sherry
- 2 polievkové lyžice sherry vínneho octu
- nastrúhaná kôra z 1 pomaranča
- 1,5 polievkovej lyžice pomarančovej šťavy
- 4 polievkové lyžice oleja z lieskových orieškov
- soľ a čierne korenie
Postup:
Olivový olej zohrejte na panvici. Lieskové oriešky asi 1-2 minúty ľahko opražte do zlata. Pridajte hrozienka a smažte ďalšiu minútu, dokým nezmäknú.
Sherry a vínny ocot pridajte do panvice a nechajte pol minúty bublať. Primiešajte pomarančovú kôru a šťavu, dokým sa nezohrejú, potom stiahnite z platne a všetko preložte do misky.
Postupne vmiešajte olej z lieskových orechov, dochuťte a podávajte teplé so šalátom s kačkou, čakankou a kúskami pomaranča.

Kúpiť bio olej z lieskových orechov
Tarragon vinaigrette
Pokiaľ môžete, použite na tento recept olej makadamiový. Ten svojou jemnou orieškovou chuťou palinu najlepšie doplňuje. Aj olej z lieskových orieškov sa do tohto receptu hodí a pravdepodobne ho ľahšie zoženiete.
Ingrediencie:
- 2 čajové lyžičky bieleho vínneho octu
- 1 čajová lyžička dijonskej horčice
- 1 polovica až 1 čajová lyžička trstinového cukru
- 2 polievkové lyžice nasekanej paliny
- 3 polievkové lyžice makadamiového oleja alebo oleja z lieskových orieškov
- 1 polievková lyžica extra panenského olivového oleja
- soľ a čierne korenie
Postup:
Vínny ocot, horčicu, cukor, palinu a trochu soli a korenia mixujte v mixéry, dokým sa všetko nespojí. Potom pridajte olej a znovu mixujte, dokým sa všetko dobre nezmieša. Dochuťte a podávajte.
Tento dressing sa hodí k šalátom s mierne opečeným lososom.

Kúpiť bio makadamiový olej
Súvisiace články
Sladkokyslé papriky s mozzarellou a olivovým olejom
Veľmi jednoduchý recept na taliansky predkrm, pre tých ktorí majú naponáhlo. Jeho výnimočnosť spočíva v jednoduchosti, vyváženej chuti a farebnosti. Na 4-6 porcií Ingrediencie 440 g mozzarelly nakrájanej na plátky 8 zelených olív zbavených kôstok a rozkrojených na...
Osvedčené recepty na dressing s olivovým olejom
Dressing s nakladaným citrónom Chuť tohto sladkokyslého dressingu sa najlepšie hodí ku chrumkavému šalátu alebo ku kuskusovému šalátu a kuracím mäsom. Nakladaný citrón je možné kúpiť, možno ho nájdete vo väčších supermarketoch. Prípadne môžete skúsiť obchod so...