Vincotto dressing s vlašskými orechmi

Vincotto (druh octu) je sladký tmavý sirup vyrábaný z fermentovaného vínneho muštu. Pochádza z oblasti Apulie na Juhu Talianska. Nájsť ho môžete v talianskych delikatesách alebo v špecializovaných obchodoch.

Ingrediencie:

  • 1 polievková lyžica vincotto octu
  • 2 čajové lyžičky červeného vínneho octu
  • 3 polievkové lyžice oleja z vlašských orechov
  • 1 polievková lyžica extra panenského olivového oleja
  • soľ a čierne korenie

Postup:

Všetky ingrediencie zmiešajte dohromady, dochuťte a servírujte. Dressingom pokvapkajte šalát z rajčín a rokety s hoblinami z parmezánu.

olej z vlašských orechov biopurus

Kúpiť bio olej z vlašských orechov

Pomarančový dressing so sherry a hrozienkami

Pedro Ximenez je veľmi skladké dezertné sherry, ktoré sa vyrába z hrozien pestovaných v Španielsku. V Južnej Amerike je známe skôr pod názvom Pedro Gimenez. Pokiaľ by ste nemohli toto sherry zohnať, môžete miesto neho použiť víno marsala alebo nealkoholický hroznový džús.

Ingrediencie:

  • 2 polievkové lyžice extra panenského olivového oleja
  • 30g celých lieskových orieškov
  • 30g hrozienok
  • 3 polievkové lyžice sladkého sherry
  • 2 polievkové lyžice sherry vínneho octu
  • nastrúhaná kôra z 1 pomaranča
  • 1,5 polievkovej lyžice pomarančovej šťavy
  • 4 polievkové lyžice oleja z lieskových orieškov
  • soľ a čierne korenie

Postup:

Olivový olej zohrejte na panvici. Lieskové oriešky asi 1-2 minúty ľahko opražte do zlata. Pridajte hrozienka a smažte ďalšiu minútu, dokým nezmäknú.

Sherry a vínny ocot pridajte do panvice a nechajte pol minúty bublať. Primiešajte pomarančovú kôru a šťavu, dokým sa nezohrejú, potom stiahnite z platne a všetko preložte do misky.

Postupne vmiešajte olej z lieskových orechov, dochuťte a podávajte teplé so šalátom s kačkou, čakankou a kúskami pomaranča.

olej z lieskových orechov podor

Kúpiť bio olej z lieskových orechov

Tarragon vinaigrette

Pokiaľ môžete, použite na tento recept olej makadamiový. Ten svojou jemnou orieškovou chuťou palinu najlepšie doplňuje. Aj olej z lieskových orieškov sa do tohto receptu hodí a pravdepodobne ho ľahšie zoženiete.

Ingrediencie:

  • 2 čajové lyžičky bieleho vínneho octu
  • 1 čajová lyžička dijonskej horčice
  • 1 polovica až 1 čajová lyžička trstinového cukru
  • 2 polievkové lyžice nasekanej paliny
  • 3 polievkové lyžice makadamiového oleja alebo oleja z lieskových orieškov
  • 1 polievková lyžica extra panenského olivového oleja
  • soľ a čierne korenie

Postup:

Vínny ocot, horčicu, cukor, palinu a trochu soli a korenia mixujte v mixéry, dokým sa všetko nespojí. Potom pridajte olej a znovu mixujte, dokým sa všetko dobre nezmieša. Dochuťte a podávajte.

Tento dressing sa hodí k šalátom s mierne opečeným lososom.

makadamiový olej biopurus

Kúpiť bio makadamiový olej

Súvisiace články

Sladkokyslé papriky s mozzarellou a olivovým olejom

Sladkokyslé papriky s mozzarellou a olivovým olejom

Veľmi jednoduchý recept na taliansky predkrm, pre tých ktorí majú naponáhlo. Jeho výnimočnosť spočíva v jednoduchosti, vyváženej chuti a farebnosti. Na 4-6 porcií Ingrediencie 440 g mozzarelly nakrájanej na plátky 8 zelených olív zbavených kôstok a rozkrojených na...

Osvedčené recepty na dressing s olivovým olejom

Osvedčené recepty na dressing s olivovým olejom

Dressing s nakladaným citrónom Chuť tohto sladkokyslého dressingu sa najlepšie hodí ku chrumkavému šalátu alebo ku kuskusovému šalátu a kuracím mäsom. Nakladaný citrón je možné kúpiť, možno ho nájdete vo väčších supermarketoch. Prípadne môžete skúsiť obchod so...