Avokádový olej je nielen zdravý, ale je tiež chutným doplnkom k jedlu. Môže sa používať namiesto iných jedlých olejov, masla a margarínu. Kyselina olejová obsiahnutá v avokádovom oleji zabezpečuje vysokú odolnosť voči oxidácii, čo znamená, že má dlhšiu trvanlivosť ako iné rastlinné oleje.

Vydrží odolávať vysokým teplotám (vyprážanie a pečenie) bez toho, aby stratil svoje zdravotné prínosy. Aj keď je dobrou voľbou pre varenie pri vysokej teplote, je vynikajúci aj na šalátové dressingy.

Dressing s mangom a limetkou

Mangová dužina naozaj zrelého manga tvorí skvelý základ pre dobrý dressing. Tento dressing výborne doplňuje tepelne upravené krevety a skvele by sa hodil aj ako omáčka do krevetového koktejlu s avokádom a šalátom.

Ingrediencie:

  • 1 malé, zrelé mango, olúpané a nakrájané na kocky
  • nastrúhaná kôra a čerstvo vymačkaná šťava z dvoch malých limetiek
  • 2 čajové lyžičky medu
  • 3 polievkové lyžice avokádového oleja
  • 1 červená chilli paprička, zbavená semienok a najemno nakrájaná
  • soľ a čierne korenie

Postup:

Mango preložte do mixéru s limetkovou šťavou, kôrou, medom, soľou a korením. Mixujte, dokým nevznikne hladká pasta. Prilejte avokádový olej a znovu mixujte. Potom preložte do misky a primiešajte chilli. Dochuťte a podávajte.

Kúpiť bio avokádový olej

Avokádový olej s wasabi a citrónom

Wasabi, japonská verzia chrenu, je dôležité na výrobu sushi a k sashimi. Jedlu dodá ostrosť a taktiež sa hodí do šalátových dressingov. V tomto recepte sa zmieša dohromady s avokádovým olejom a citrónovou šťavou.

Ingrediencie:

  • 1 čajová lyžička wasabi pasty
  • 1 polovica lyžičky trstinového cukru
  • 1 polievková lyžica čerstvo vymačkanej citrónovej alebo limetkovej šťavy
  • 3 polievkové lyžice avokádového oleja
  • štipka soli

Postup:

Wasabi pastu, cukor, citrónovú alebo limetkovú šťavu a soľ vložte do misky a malou metličkou ušľahajte do jemnej pasty. Postupne primiešajte avokádový olej a dochuťte.

Týmto dressingom je ideálne preliať syrového tuniaka, hovedzie carpaccio alebo krevetový šalát.

Súvisiace články

Sladkokyslé papriky s mozzarellou a olivovým olejom

Sladkokyslé papriky s mozzarellou a olivovým olejom

Veľmi jednoduchý recept na taliansky predkrm, pre tých ktorí majú naponáhlo. Jeho výnimočnosť spočíva v jednoduchosti, vyváženej chuti a farebnosti. Na 4-6 porcií Ingrediencie 440 g mozzarelly nakrájanej na plátky 8 zelených olív zbavených kôstok a rozkrojených na...

Osvedčené recepty na dressing s olivovým olejom

Osvedčené recepty na dressing s olivovým olejom

Dressing s nakladaným citrónom Chuť tohto sladkokyslého dressingu sa najlepšie hodí ku chrumkavému šalátu alebo ku kuskusovému šalátu a kuracím mäsom. Nakladaný citrón je možné kúpiť, možno ho nájdete vo väčších supermarketoch. Prípadne môžete skúsiť obchod so...