Kokosový olej je jedna z mála potravín, ktorá môže byť klasifikovaná ako “superpotravina”.

Je to unikátna kombinácia mastných kyselín, ktoré majú pozitívny vplyv na tvoje zdravie v podobe úbytku prebytočného tuku, zlepšenia mozgovej funkcie a rôznych ďalších benefitov.

Nižšie uvádzame top 10 zdravotných benefitov kokosového oleja, ktoré sú založené na dôkazoch.

Kúpiť bio kokosový olej

 

1. Kokosový olej obsahuje mastné kyseliny s liečivými vlastnosťami

Kokosový olej má vysoký obsah zdravých nasýtených tukov, ktoré majú odlišné účinky ako väčšina iných tukov, ktoré príjimate zo stravy.

Tieto tuky môžu zvýšiť spaľovanie tukov a poskytnúť telu a mozgu rýchlu energiu. Zvyšujú aj dobrý HDL cholesterol v krvi, čo je spojené so zníženým rizikom srdcových ochorení.

Väčšina tukov v potrave sú triglyceridy s dlhým reťazcom, ale tuky v kokosovom oleji sú známe ako triglyceridy so stredným reťazcom. To znamená, že mastné kyseliny sú kratšie ako väčšina iných tukov.

Tieto druhy tukov, idú rovno do pečene, kde sa používajú ako rýchly zdroj energie alebo sa zmenia na ketóny.

Ketóny môžu mať silný prínos pre mozog a pomáhajú v liečbe epilepsie, Alzheimerovej choroby a iných stavov.

2. Populácia, ktorá konzumuje veľa kokosového oleja je zdravšia

Kokosový orech je je pre západný svet exotické jedlo, konzumované primárne ľuďmi, ktorí dbajú o zdravú životosprávu.

V niektorých častiach sveta je kokosový orech naložený v kokosovom oleji základom výživy. Najlepším príkladom je populácia z Tokelau, ktorá žije v južnom Pacifiku.

Viac ako 60% ich kalórií pochádzalo z kokosových orechov. Pri štúdiu ich zdravotného stavu sa zistilo, že majú veľmi nízky výskyt srdcových ochorení.

3. Kokosový olej môže zvýšiť spaľovanie tukov

Obezita je jedným z najväčších zdravotných problémov na svete.

Zatiaľ čo niektorí ľudia si myslia, že obezita je len záležitosťou kalórií, iní veria, že zdroje týchto kalórií sú tiež dôležité.

Je fakt, že rôzne potraviny ovplyvňujú naše telá a hormóny rôznymi spôsobmi. V tomto ohľade nie sú kalórie ako kalórie.

Triglyceridy so stredne dlhým reťazcom v kokosovom oleji môžu zvýšiť počet spálených kalórií v porovnaní s rovnakým množstvom kalórií z tukov s dlhším reťazcom.

Jedna štúdia zistila, že 15-30 gramov triglyceridov so stredne dlhým reťazcom denne zvýši energetický výdaj za 24 hodín o 5%, čo predstavuje približne 120 kalórií denne.

4. Kokosový olej môže zabiť škodlivé mikroorganizmy

Kyselina laurová tvorí asi 50% mastných kyselín v kokosovom oleji.

Keď je kyselina laurová strávená, tvorí látku nazývanú monolaurín.

Kyselina laurová aj monolaurín môžu zabíjať škodlivé patogény, ako sú baktérie, vírusy a huby.

Ukázalo sa napríklad, že tieto látky pomáhajú zabíjať baktérie Staphylococcus aureus (veľmi nebezpečný patogén) a kvasinky Candida albicans, spoločný zdroj kvasinkových infekcií u ľudí.

5. Kokosový olej môže znížiť váš hlad, pomáha vám jesť menej

Výhoda mastných kyselín v kokosovom oleji je, že môžu znížiť váš hlad.

To môže súvisieť so spôsobom metabolizácie tukov, pretože ketóny môžu mať účinok znižujúci chuť do jedla.

V jednej štúdii boli 6 zdravým mužom podávané rôzne množstvá triglyceridov so stredným a dlhým reťazcom.

Muži, ktorí jedli najviac triglyceridov so stredným reťazcom jedli v priemere o 256 menej kalórií denne.

Ďalšia štúdia u 14 zdravých mužov zistila, že tí, ktorí jedli najviac triglyceridov so stredným reťazcom pri raňajkách jedli menej kalórií na obed.

Tieto štúdie boli malé a uskutočňovali sa len krátko. Ak by tento účinok pretrvával z dlhodobého hľadiska, mohlo by to viesť k zníženiu telesnej hmotnosti počas niekoľkých rokov.

6. Mastné kyseliny v kokosových orechoch môžu znížiť epileptické záchvaty

Na liečbu rôznych porúch sa v súčasnosti testuje takzvaná ketogénna diéta (veľmi nízka hladina sacharidov, veľmi vysoký obsah tuku).

Najznámejšou terapeutickou aplikáciou tejto diéty je liečba epilepsie rezistentnej na lieky u detí.

Táto diéta zahŕňa jesť veľmi málo sacharidov a veľké množstvo tuku, čo vedie k výrazne zvýšeným koncentráciám ketónov v krvi.

Diéta dramaticky znižuje počet záchvatov u detí s epilepsiou, dokonca aj tých, ktoré nemali úspech s viacerými typmi liekov.

7. Kokosový olej môže zvýšiť dobrý HDL cholesterol

Kokosový olej obsahuje prírodné nasýtené tuky, ktoré zvyšujú dobrý cholesterol v tele. Môžu tiež pomôcť zmeniť zlý cholesterol na menej škodlivú formu.

Mnohí odborníci sa domnievajú, že kokosový olej by mohol byť dobrý pre zdravie srdca v porovnaní s mnohými inými tukmi.

V jednej štúdii u 40 žien kokosový olej znížil celkový a zlý cholesterol a zároveň zvýšil dobrý cholesterol.

Ďalšia štúdia u 116 pacientov ukázala, že diétny program, ktorý zahŕňal kokosový olej, zvýšil hladinu dobrého cholesterolu.

8. Kokosový olej chráni vašu pokožku, vlasy a zuby

Kokosový olej má mnoho použití, ktoré nemajú nič spoločné s konzumáciou.

Mnohí ľudia ho používajú na kozmetické účely a zlepšujú zdravie a vzhľad pokožky a vlasov.

Štúdie na ľuďoch so suchou kožou ukazujú, že kokosový olej môže zlepšiť vlhkosť pokožky. To môže tiež znížiť príznaky ekzémov.

Kokosový olej chráni vlasy pred poškodením. Vužiť ho môžete aj ako slabý opaľovací krém, blokuje asi 20% slnečných ultrafialových lúčov.

Kokosový olej sa dá použiť aj ako ústna voda. Zabíja niektoré škodlivé baktérie v ústach, zlepšuje zdravie zubov a znížuje zápach z úst.

9. Mastné kyseliny v kokosovom oleji môžu posilniť funkciu mozgu u pacientov s Alzheimerovou chorobou

Alzheimerova choroba je najčastejšou príčinou demencie na celom svete a vyskytuje sa primárne u starších ľudí.

Výskumníci sa domnievajú, že ketóny môžu poskytnúť alternatívny zdroj energie pre nefunkčné mozgové bunky a znížiť príznaky Alzheimerovej choroby.

V jednej štúdii z roku 2006 viedla spotreba triglyceridov so stredne dlhým reťazcom k zlepšeniu funkcie mozgu u pacientov s miernejšími formami Alzheimerovej choroby.

10. Kokosový olej vám môže pomôcť stratiť tuk, najmä škodlivý brušný tuk

Vzhľadom k tomu, že kokosový olej môže znížiť chuť k jedlu a zvýšiť spaľovanie tukov, dáva zmysel, že vám pomôže schudnúť.

Zdá sa, že kokosový olej je zvlášť účinný pri znižovaní brušného tuku, ktorý sa nachádza v brušnej dutine a okolo orgánov.

Je to najnebezpečnejší tuk zo všetkých a je veľmi spojený s mnohými chronickými západnými chorobami.

Obvod pásu je ľahko merateľný a je skvelým ukazovateľom množstva tuku v brušnej dutine.

V štúdii 40 žien s abdominálnou obezitou, doplnením 30 ml (2 polievkové lyžice) kokosového oleja denne viedlo k výraznému zníženiu BMI aj obvodu pásu v priebehu 12 týždňov.

Ďalšia štúdia u 20 obéznych mužov zaznamenala zníženie obvodu pásu o 2,86 cm po 4 týždňoch 30 ml (2 polievkové lyžice) kokosového oleja denne.

Kokosový olej má stále vysoký obsah kalórií, takže by ste ho nemali pridávať do stravy veľké množstvá. Ale nahradiť niektoré z vašich tukov na varenie kokosovým olejom.

Kokosový olej Empower supplements

Kokosový olej Advance

Kokosový olej Health link

Súvisiace články

Tekvicový olej na prostatu a zdravie srdca – účinky a použitie

Tekvicový olej na prostatu a zdravie srdca – účinky a použitie

Tento tichý šampión, ktorý je plný tryptofánu, nenasýtených mastných kyselín a vysokej úrovne antioxidačných látok, poskytuje dlhý zoznam výhod pre mužov aj ženy. Keď sa olej z týchto malých semienok vyťaží v poriadku (nie rafinovaný), možnosti sú prakticky nekonečné!...

Avokádový olej a jeho prínosy pre vaše zdravie

Avokádový olej a jeho prínosy pre vaše zdravie

Avokádový olej sa lisuje z mäsitej buničiny obklopujúcej avokádovú kôstku, čo z neho robí jeden z mála jedlých olejov, ktoré nie sú získavané zo semien. Táto buničina produkuje olej plný zdravých tukov, vrátane esenciálnych mastných kyselín a kyseliny olejovej. Pôvod...

Jojobový olej – účinky a použitie na tvár a vlasy

Jojobový olej – účinky a použitie na tvár a vlasy

Jojobový olej je tekutina, ktorá pochádza zo semena rastliny Simmondsia chinensis (jojoba), ktorá je pôvodom z južnej Arizony, južnej Kalifornie a severozápadného Mexika. Hoci sa nazýva olej, je to vlastne tekutý rastlinný vosk a používa sa v ľudovom liečiteľstve na...

Olivový olej – použitie, účinky a výber toho najkvalitnejšieho

Olivový olej – použitie, účinky a výber toho najkvalitnejšieho

Čo je olivový olej? Olivový olej sa lisuje z čerstvých olív a vyrába sa hlavne v Taliansku, Španielsku a Grécku. Je k dispozícii po celý rok. Podobne ako vo vinárstve ovplyvňuje charakter oleja, vrátane podnebia, pôdy a spôsobu zberu a lisovania olív niekoľko...