Jojobový olej je tekutina, ktorá pochádza zo semena rastliny Simmondsia chinensis (jojoba), ktorá je pôvodom z južnej Arizony, južnej Kalifornie a severozápadného Mexika. Hoci sa nazýva olej, je to vlastne tekutý rastlinný vosk a používa sa v ľudovom liečiteľstve na množstvo ochorení.

Dnes sa bežne používa na liečbu akné, psoriázy, spálenej a popraskanej kože. Je to účinný hydratačný krém a liečiteľ. Používajú ho aj ľudia, ktorí majú problémy s nadmerným vypadávaním vlasov, pretože podporuje ich opätovný rast.

Mnohí ľudia poznajú jojobový olej ako nosný olej, do ktorého si primiešajú pár kvapiek esenciálneho oleja. Môžu si tak vyrobiť vlastný pleťový alebo vlasový prípravok.

Čo je jojobový olej?

Zrelé jojobové rastliny sú drevnaté trvalky, ktoré pri zmene ročných období nezhadzujú listy. Pri výsadbe zo semien môže jojobovej rastline trvať až tri roky, kým začne kvitnúť a iba z kvetu sa dá zistiť pohlavie rastliny. Samičie rastliny produkujú semená z kvetov a samčie rastliny opelujú. Semená jojoby vyzerajú trochu ako kávové zrná, ale zvyčajne sú väčšie a tvar nie je vždy jednotný.

Chemická štruktúra jojobového oleja sa líši od chemickej štruktúry iných rastlinných olejov, pretože ide o polynenasýtený vosk. Ako vosk je jojobový olej obzvlášť užitočný na ochranu pokožky. Poskytuje kontrolu vlhkosti a upokojuje pokožku. Pri izbovej teplote je kvapalný kvôli jeho nenasýteným mastným kyselinám. Jojobový olej má veľmi dlhú trvanlivosť (nenadobudne žltohnedú farbu), preto je vhodnou prísadou do kozmetických výrobkov.

Jojobový olej obsahuje prospešné zložky, vrátane vitamínu E, komplexu vitamínu B, kremíka, chrómu, medi a zinku. Zároveň má veľmi vysoké percento jódu ( 82% ), čo dáva jojobovému oleju schopnosť liečiť. Obsahuje tri mastné kyseliny: erukové (13,6%), gadolejové (71,3%) a olejové (11,2%).

Kúpiť bio jojobový olej

8 Osvedčených výhod jojobového oleja

1. Zvlhčuje pokožku

Mazové žľazy sú mikroskopické žľazy v našej koži, ktoré vylučujú mastnú alebo voskovú hmotu nazývanú kožný maz. Textúra a použitie mazu je veľmi podobné jojobovému oleju, takže keď starneme naše mazové žľazy, produkujú menej mazu. Preto s pribúdajúcim rokmi máme čoraz viac suchú pleť. Suchosť sa môže prejaviť aj na pokožke hlavy, čo môže viesť k lupinám a svrbeniu.

Výhodou jojobového oleja je, že vie nahradiť úlohu mazu a hydratuje našu pokožku a vlasy, keď to naše telo prestane robiť prirodzene. Na druhej strane príliš veľa mazu, ku ktorému dochádza počas puberty alebo keď sú hladiny hormónov vysoké, môže viesť k mastnej pleti a akné. Jojobový olej odstraňuje aj prebytočný maz; udržuje hladinu mazu v rovnováhe. To z neho robí silný prírodný liek na ekzémy aj akné.

Jojobový olej je zvláčňujúce činidlo – to znamená, že hydratuje pokožku a zabraňuje podráždeniu, alebo tvorbe šupiniek. Suchá pokožka je spôsobená stratou vody v hornej vrstve kože. Jojobový olej funguje tak, že vytvára na povrchu pokožky mastnú vrstvu, ktorá zachytáva vodu v koži. Môžete ho použiť kdekoľvek na tele, pretože je úplne prirodzený a neobsahuje žiadne chemikálie, ktoré vedú k alergickej reakcii.

2. Bezpečne odstráni makeup

Namiesto použitia odličovačov, ktoré obsahujú chemikálie, jojobový olej je prírodný nástroj, ktorý odstraňuje nečistoty, make-up a baktérie z tváre. Je dokonca bezpečný na čistenie očného make-upu a je hypoalergénny.

3. Vhodný pred a po holení

Už nemusíte používať krém na holenie; voskovitá textúra jojobového oleja odstraňuje hrozbu nehôd pri holení, ako sú rezy a popáleniny. Plus, na rozdiel od niektorých krémov na holenie, ktoré obsahujú chemikálie a upchávajú póry, jojobový olej je 100% prirodzený a podporuje zdravú pokožku. Pred holením skúste aplikovať jojobový olej, aby ste vytvorili hladký povrch na holenie a potom ho aplikujte po holení, aby ste hydratovali pokožku a rýchlo sa hojila.

4. Podporuje zdravie pokožky

Jojobový olej je nekomedogénny, čo znamená, že neupcháva póry. Aj keď je to olej – a my si zvyčajne myslíme, že olej, ktorý sedí na našej koži, je to, čo spôsobuje upchaté póry – jojobový olej funguje ako ochranný a čistiaci prostriedok. Jojobový olej je bohatý na jód, ktorý bojuje proti škodlivému rastu baktérií, ktoré vedú k upchatým pórom. Antioxidanty prítomné v jojobovom oleji vyhladzujú vrásky a prirodzene spomaľujú ďalšie známky starnutia.

5. Podporuje zdravie vlasov

Jojobový olej dopĺňa vlhkosť a zlepšuje štruktúru vlasov; tiež lieči suchú pokožku hlavy a zbavuje ju lupín. Jojobový olej môžete použiť na pridanie lesku a zmäkčenie vlasov. Navyše prirodzene odstraňuje kučeravosť vlasov. Je to oveľa lepšia možnosť ako používať vlasové prípravky plné nebezpečných chemikálií, ktoré vaše vlasy ešte viac vysušia.

Na rozčesávanie vlasov pridajte niekoľko kvapiek jojobového oleja do kefy alebo priamo do vlasov. Kefa bude prechádzať oveľa hladšie čím sa eliminuje lámanie vlasov.

Jojobový olej sa v poslednej dobe dostáva do pozornosti na liečbu alopécie, čo je strata vlasov v dôsledku plesňovej infekcie alebo poškodenia vlasového folikulu. Štúdia z University of Maryland Medical Center zistila, že masírovanie pokožky hlavy kombináciou niekoľkých éterických olejov zlepšilo rast vlasov. Účinné boli oleje ako levanduľový olej, rozmarínový olej, tymiánový olej a esenciálny olej z cédrového dreva.

Pretože éterické oleje môžu u niektorých ľudí spôsobiť podráždenie pokožky, ich zmiešanie s jojobovým olejom je veľmi účinné. Pridanie troch až šiestich kvapiek esenciálneho oleja do jednej polievkovej lyžice jojobového oleja slúži ako prostriedok na vypadávanie vlasov, pretože lieči suché vlasové folikuly. Obnovením vlhkosti je pokožka hlavy v zdravšom stave a vlasy s väčšou pravdepodobnosťou začnú rásť.

6. Obsahuje vitamín E

Vitamín E je antioxidant, ktorý posilňuje kapilárne steny v koži. Zlepšuje vlhkosť a pružnosť, pôsobí ako prirodzená živina proti starnutiu vo vašom tele. Štúdie ukazujú, že vitamín E pomáha znižovať zápal v tele aj na koži, pomáha udržiavať zdravie a mladistvý vzhľad. Tieto antioxidačné vlastnosti sú užitočné aj vtedy, keď ste vystavení cigaretovému dymu alebo ultrafialovému žiareniu zo slnečného žiarenia.

Pri použití jojobového oleja je vitamín E absorbovaný epidermálnou vrstvou pokožky a môže byť použitý na liečbu slnkom spálenej pokožky, ktorá je jednou z hlavných príčin rakoviny kože. Pretože urýchľuje regeneráciu buniek, môže sa použiť aj na liečbu jaziev, akné a vrások. Ďalším prínosom vitamínu E je jeho schopnosť pomáhať zahusťovať vlasy. Je to spôsobené jeho antioxidačnými a zvlhčujúcimi vlastnosťami.

7. Obsahuje vitamín B komplex

B vitamíny pôsobia aj ako antioxidanty a pomáhajú telu bojovať proti voľným radikálom. B vitamíny sú skvelé pre vašu pokožku a pre udržanie prirodzenej rovnováhy hormónov. Napríklad vitamín B5 (nazývaný kyselina pantoténová) pomáha pri liečbe kožných reakcií z radiačnej terapie a môže urýchliť hojenie rán. Je tiež známe, že spomaľuje výskyt predčasného starnutia, ako sú vrásky a tmavé škvrny na koži.

8. Bojuje proti hubám a infekciám

Jojobový olej má antifungálne a protizápalové vlastnosti. Môže liečiť plesňové ochorenia nechtov, nôh a odstrániť bradavice. Štúdia z roku 2005 zistila, že jojobový olej bol účinným protizápalovým činidlom, ktoré bolo schopné znížiť príznaky zápalu u potkaních labiek a uší.

Použitie jojobového oleja

Existuje mnoho spôsobov, ako používať jojobový olej, takže sa nemusíte báť experimentovať. Uvádzame niekoľko odporúčaných spôsobov použitia:

Hydratačný krém na tvár

Aplikujte štyri až šesť kvapiek ráno a večer pred spaním.

Zvlhčovač vlasov

Naneste jednu až dve kvapky na vlhké vlasy po sprchovaní.

Proti vráskam

Jednu až tri kvapky jojobového oleja aplikujte krúživým pohybom priamo na vrásky, až kým sa nevstrebá.

Odstránenie make-upu

Pridajte tri až päť kvapiek jojobového oleja na navlhčený vatový tampón a odstráňte make-up.

Balzam na pery

Vždy aplikujte jednu až dve kvapky jojobového oleja na pery.

Boj s infekciami

Na infikovanú alebo podráždenú oblasť dvakrát denne pridajte jednu až tri kvapky jojobového oleja.

Jojobový olej Renovality

Jojobový olej Primavera

Jojobový olej Saloos

Recepty z jojobového oleja

Jojobový olej sa používa ako nosný olej v mnohých produktoch starostlivosti o pleť. Zmiešajte ho s vašimi obľúbenými éterickými olejmi, aby ste si vytvorili svoj vlastný jedinečný odličovač, kondicionér, telové mlieko alebo masážny olej.

Recept na domáci sprchový gél s jojobovým olejom je prírodný a bez chemických látok. Čistí pokožku a zabíja baktérie, pričom poskytuje výživu a vitamíny, aby ju udržali hydratovanú a zdravú.

Jojobový olej – História a zaujímavé fakty

Prvé komerčné pestovanie jojoby bolo v oblasti Negevskej púšte a Mŕtveho mora Izraela. Jojobový olej sa stal veľmi dôležitým pre kozmetický priemysel v sedemdesiatych rokoch, keď bol lov veľrýb zakázaný a olej zo spermií už nebol k dispozícii. Jojobový olej bol považovaný za vhodnú náhradu za spermacetový olej a bol použitý v kozmetických výrobkoch.

Jojobový olej môže byť použitý ako prírodný a bezpečný pesticíd. Tvorí fyzickú bariéru na povrchu plodiny, čím sa z nej hmyz odstraňuje. Je to veľká náhrada mnohých bežných komerčných pesticídov, pretože je netoxická a nepredstavuje riziko pre iné organizmy v životnom prostredí.

Vedľajšie účinky a preventívne opatrenia

Použitie jojobového oleja je bezpečné pre väčšinu ľudí pri aplikácii na kožu, dokonca aj pre ženy, ktoré sú tehotné alebo dojčiace. Vedľajšie účinky môžu zahŕňať vyrážku a alergické reakcie. Nie je bezpečné užívať jojobu orálne, pretože obsahuje chemikáliu nazývanú kyselina eruková, ktorá môže spôsobiť poškodenie srdca a iné závažné vedľajšie účinky. Používajte jojobový olej len na vonkajšie použitie a nie vnútorne.

Súvisiace články

Tekvicový olej na prostatu a zdravie srdca – účinky a použitie

Tekvicový olej na prostatu a zdravie srdca – účinky a použitie

Tento tichý šampión, ktorý je plný tryptofánu, nenasýtených mastných kyselín a vysokej úrovne antioxidačných látok, poskytuje dlhý zoznam výhod pre mužov aj ženy. Keď sa olej z týchto malých semienok vyťaží v poriadku (nie rafinovaný), možnosti sú prakticky nekonečné!...

Avokádový olej a jeho prínosy pre vaše zdravie

Avokádový olej a jeho prínosy pre vaše zdravie

Avokádový olej sa lisuje z mäsitej buničiny obklopujúcej avokádovú kôstku, čo z neho robí jeden z mála jedlých olejov, ktoré nie sú získavané zo semien. Táto buničina produkuje olej plný zdravých tukov, vrátane esenciálnych mastných kyselín a kyseliny olejovej. Pôvod...

Olivový olej – použitie, účinky a výber toho najkvalitnejšieho

Olivový olej – použitie, účinky a výber toho najkvalitnejšieho

Čo je olivový olej? Olivový olej sa lisuje z čerstvých olív a vyrába sa hlavne v Taliansku, Španielsku a Grécku. Je k dispozícii po celý rok. Podobne ako vo vinárstve ovplyvňuje charakter oleja, vrátane podnebia, pôdy a spôsobu zberu a lisovania olív niekoľko...

Kokosový olej – top 10 zdravotných benefitov

Kokosový olej – top 10 zdravotných benefitov

Kokosový olej je jedna z mála potravín, ktorá môže byť klasifikovaná ako “superpotravina”. Je to unikátna kombinácia mastných kyselín, ktoré majú pozitívny vplyv na tvoje zdravie v podobe úbytku prebytočného tuku, zlepšenia mozgovej funkcie a rôznych ďalších...